Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası KMTSO ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı DOĞAKA işbirliği ile Metal Mutfak Eşya Sektör Çalıştayı 08 Kasım 2012 tarihinde KMTSO toplantı salonunda gerçekleştirildi.
KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, Ekonomi Bakanlığından uzman Ahmet Enes Tekcan, İşkur Kahramanmaraş Şube Müdürü Mehmet Arslan, Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ertuğrul Kazancı, KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Müdürlüğü uzmanı Ekrem Gökçe, Marka Danışmanı Dilek Özman, EMSAN Marka Yöneticisi Satış Pazarlama Sorumlusu Uğur Kaymak, TUV SUD Eğitim ve Pazarlama Yönecisi Enver Çoşkun tarafından çalıştay kapsamında konuşma ve sunum yapıldı.
KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük
Metal mutfak eşya sektörü istihdam, AR-GE, ihracat ve endüstriyel tasarım bakımından Kahramanmaraş’ın en önemli sektörlerinden biridir. Kahramanmaraş tekstil ve metal mutfak sektöründe Türkiye’nin lideri konumuna gelmiştir. Son 3 yılın ihracat rakamlarına baktığımızda 2010’da 60,5 milyon dolar, 2011’de 76,4 milyon dolar ve 2012 yılının ilk 10 ayında ise 57,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirilen metal mutfak eşya sektörünün şehrimizin ihracatındaki payı % 10,2’dir. Kahramanmaraş her geçen gün gelişerek son 10 yılda 4 kat büyümüştür. Yıllık ortalama 70 milyon dolar ihracata sahip metal mutfak eşya ihracatını gelecek 10 yılda 7 kat artırarak 500 milyon dolara ulaştırmayı amaçlamaktayız.
Türkiye’nin en çok sanayi elektriği tüketen iller sıralamasında 11. Sırada yer alan ve 2005 yılından bu yana 4 milyar dolarlık reel sektör yatırımına imza atan Kahramanmaraş 2023 vizyonu kapsamında yeni yolunu belirleyerek yılda 5 milyar dolar ihracat hedefine kilitlenmiştir. Bu itibarla bugün burada yapılacak çalıştayın önemi artmaktadır. Buradan çıkacak sonuç sektörün ve Kahramanmaraş’ın geleceğine ışık tutacak nitelikte olacaktır.
DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı; Kamu, Özel Sektör ve STK arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımı sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliği sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farkını azaltmak amacıyla 3 yıldır Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
2010 yılından bugüne Ajansımız bütün imkân ve araçlarını seferber ederek bölgesel gelişmeyi hızlandırmaya çalışmıştır. Bu araçların başında mali ve teknik destek programlarımız gelmektedir. Bugüne kadar yaklaşık 50 milyon TL tutarında kaynak bölgemizdeki Kamu, Özel Sektör ve STK’ların yatırım projelerine mali destek programları kapsamında hibe yoluyla aktarılmıştır.
Bu çalıştaydan çıkacak sonuçlar şu anda hazırlık çalışmaları devam eden yeni bölge planımızı da şekillendirecek ve bu bağlamda gelecek yıllarda Kahramanmaraş’ta daha etkin mali destek programları gerçekleştirmemizi sağlayacaktır.
İŞKUR Kahramanmaraş İl Müdürü Ali Yüce
İŞKUR olarak KOBİ’lerle yapılan işbirlikleri ve uygulanan programlar açıklanmıştır.
Marka Danışmanı Dilek ÖzmanMarkalaşmanın önemi, gerekliliği ve markalaşma süreçleri konusunda katılımcıları bilgilendirmiştir.
EMSAN Marka Yöneticisi Satış Pazarlama Sorumlusu Uğur KaymakEMSAN firması olarak markalaşma konusunda geçmişten günümüze yapılan çalışmalar ve uygulanan yöntemler gerekçeleri ile açıklanmıştır.
KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Müdürlüğü uzmanı Ekrem GökçeKOSGEB tarafından KOBİ’lere yönelik uygulanan destek programları hakkında katılımcılara bilgi vermiştir.
Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ertuğrul KazancıDoğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından faydalanıcılara sunulan destek mekanizmaları hakkında bir sunum yapmıştır.
TUV SUD Eğitim ve Pazarlama Yönecisi Enver ÇoşkunSertifika, belgelendirme süreçleri ve metal mutfak eşya sektörüne yönelik özellikle Avrupa Birliği tarafından talep edilen standartlardan ve yapılması gereken testleri açıklayan bir konuşma gerçekleştirmiştir.