Ajansımız tarafından 2018 yılında ilan edilen Fizibilite Desteği Programı kapsamında başarılı bulunan projelerin sözleşmeleri Ajansımız Genel Sekreteri Onur YILDIZ tarafından Kahramanmaraş ilinde imzalanmaya başlandı.
Yürütücülüğünü “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi”nin yaptığı “Kahramanmaraş Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Fizibilitesi” isimli proje destek sözleşmesi kapsamında Kahramanmaraş'ta kurulması planlanan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ile şehrin ekonomik, sosyal kalkınmasına destek olunması ve ilin rekabet gücünün artırılması, yenilik ve girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Proje ile Kahramanmaraş il sınırları içerisinde güneş enerjisi yatırımlarına elverişli olan Elbistan ilçesinin, güneş enerjisine dayalı elektrik üretim yatırımlarını cazip hale getirmek amacıyla Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi (EİEB) kurulması amaçlanmaktadır. Büyükşehir Belediyesinin yürütücüsü olduğu “Suriyeliler Mesleki Eğitim, Rehabilitasyon Ve Sosyal Uyum Merkezi Fizibilite Raporu” isimli bir diğer proje kapsamında ise Kahramanmaraş'ta yaşayan geçici koruma altındaki Suriyeli sayıları, yaş grupları, cinsiyetleri, sağlık durumları, kronik, bulaşıcı hastalıkları ve çeşitleri, fiziksel, ruhsal sağlık durumları, aldıkları fizik tedavi, psikolojik yardım, danışmanlık, sosyal destekler ve eğitim durumları, geçmiş mesleki-iş deneyimleri, aldıkları mesleki eğitimler ve mevcut iş durumu gibi bilgiler araştırılarak raporlaştırılacaktır. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin eğitim durumları, mesleki eğitimleri, geçmiş eğitim-iş-kariyerleri ile mevcut durumlarının analizi, yabancı ve Türkçe dil bilgisi düzeyleri araştırılması, Suriyeliler Mesleki eğitim, Rehabilitasyon ve Sosyal Uyum Merkezi kurulması vb konular da projenin beklenen diğer sonuçlarıdır.
“Orman Ve Su İşleri Bakanlığı 15.Bölge Müdürlüğü Kahramanmaraş Şube Müdürlüğü”nün yürüteceği “Yavşan Yaylası Tabiat Parkı Fizibilitesi” isimli diğer proje destek sözleşmesi kapsamında ise Kahramanmaraş’ın önemli turizm destinasyonlarından biri olan Yavşan Yaylası Tabiat Parkı’nın alternatif turizme kazandırılması amaçlamaktadır. Yavşan Yaylası Tabiat Parkında konaklama alanının oluşturulması, piknik ve rekreasyon alanlarının yapılması projeden beklenen en somut sonuçtur.
Proje sahibi “Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü” olan “Mersin Balığının Kahramanmaraş İlinde Yetiştirilmesi Ve Siyah Havyar Elde Edilmesi” isimli proje ile üretilecek olan mersin balığı siyah havyarının özelde Kahramanmaraş balık yetiştiriciliğine ve genelde ise Ülkemiz balıkçılığına katkı sunması beklenmektedir. HACCP ve AB kriterlerine uygun mersin balığı yetiştirme tesisi ve işleme tesisi ve burada üretilen dünyaca ünlü siyah havyar üretimi ve dünya sofralarında kaliteli ve hijyenik havyar tüketimi sağlanması projenin beklenen sonuçları arasındadır.
“Kahramanmaraş Ticaret Borsası”nın yürütücüsü olduğu “Sera OSB” isimli proje ile; Kahramanmaraş'ta modern seracılık faaliyetlerinin gelişmesi, seracılıkta yeni ve ekonomik açıdan katma değeri olan ürünlerin üretilmesi, üretilen ürünlerin iç ve dış piyasaya pazarlanması, yurt dışı pazarlaması ile şehrin ihracat oranlarına pozitif katkı sağlanması, yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ile çevre kirliliğinin önlenmesi, kurulacak olan seralarda yeni işgücü ve istihdam imkanlarının oluşturulması amaçlanmaktadır. Yine Borsanın yürütücüsü olduğu “Maraş Biber Ve Ceviz Borsa Tesisi Fizibilitesi” isimli projenin amaçları Maraş Biberinin ve Cevizinin Marka Kimlik gücünün arttırılması, Bölgede bulunan biber üreticilerinin ve ceviz üreticilerinin sayısının ve kapasitesinin geliştirilmesi, Maraş Biberinin ve cevizin fiyat politikalarının kalite ile bağlantısının sağlanması ve Maraş Biberinin ve Cevizin rekabet gücünün arttırılmasıdır.
“Kahramanmaraş Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanlığı”nın başvuru sahibi olduğu “Tasarım Merkezi Fizibilitesi” isimli proje ile Kahramanmaraş’ta bir Tasarım Merkezi kurulması planlanmaktadır. Bu merkez kumaş tasarım ve stil araştırmasında uzmanlaşmış bir Tasarım Merkezi statüsünde olacaktır. Kumaş denim, non-denim, gömleklik ve örgü kumaş sektörüne yönelik fikirler, ilhamlar, çözümler; pazara bu merkez aracılığı ile sunulacaktır. Tekstilde öncü şehir olan Kahramanmaraş ilinde kurulacak olan Tasarım Merkezi ile sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli tasarımcıların yetiştirilmesi, tasarım kabiliyetinin geliştirilmesi, tasarımla katma değeri yüksek ürün üretimi gerçekleştirmesi böylece hem bölgenin hem de ülkenin tekstilden sağlayacağı gelirlerin artırılması amaçlanmaktadır.