Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından desteklenen ve Ajansımızın yanı sıra İpekyolu, Karacadağ ve Fırat Kalkınma Ajanslarıyla işbirliği içinde yürütülen “Tarımsal Sanayide Rekabet Gücünün Artırılması” projesi kapsamında, Bölgemiz illerinde (Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye) öne çıkan tarımsal ürünlerin incelenmesine yönelik saha çalışmalarına Japon teknik ekip ve Ajansımız uzmanlarınca devam edilmektedir.
Bölgemiz illerinden olan Osmaniye'de, tarım ürünlerinin rekabet gücünü incelemeye yönelik çalışmalara devam ediliyor. Bu kapsamda, içinde bulunduğumuz yılın Eylül ayında gerçekleştirilen Osmaniye yöresel ürünleri ve Kadirli turpunun üretim ve pazarlama süreçlerini geliştirmeye yönelik saha ziyaretlerinin ardından, şimdi de Osmaniye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan yer fıstığı sektörü incelendi. "Bu kapsamda, 28 Kasım 2024 tarihinde Ajansımız uzmanları rehberliğinde Osmaniye’de yer fıstığı sektörünün önde gelen firmalarından Binboğa Fıstık Japon teknik ekip ile birlikte ziyaret edildi.
Yer fıstığı sektörüne yönelik yapılan ziyarete, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) adına tarımsal ürün pazarlama uzmanları Tomoki Nakamura ve Shiori Matano ile Ajansımız adına Saniyede Verimlilik Birimi uzmanları Erdal İlbay ve Ahmet Tektaş katıldı. Görüşmelere, Binboğa Fıstık adına Ali Binboğa ve Arif Binboğa da katılım sağladı. Toplantıda, Osmaniye’de yer fıstığı yetiştiriciliğinin geçmişi ve gelişimi, tat ve lezzet farklılıkları, firma markalaşma süreçleri, yer fıstığı sektörünün geleceği ve ihracat fırsatları detaylı bir şekilde ele alındı. Ziyaret kapsamında ayrıca söz konusu işletme üretim süreçleri inceledi ve Osmaniye-Toprakkale karayolu üzerinde yer alan Binboğa Fıstıkçılık Fabrika Satış Mağazası ziyaret edilerek ürünlerin tadım ve tanıtımı gerçekleştirildi. Söz konusu ziyaret sonrası Japon teknik ekip Ajansımız merkezini ziyaret ederek devam eden çalışmalara ilişkin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Bölgemizde üretilen tarımsal ürünlerden rekabet gücü ve potansiyeli yüksek olanların uluslararası pazarda müşteri beklentilerine daha iyi uyum sağlaması amacıyla araştırma ve inceleme çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalar sonucuna göre sektörlerini temsil eden firmalar arasından seçilecek pilot işletmelere gelişimlerini desteklemek üzere danışmanlık hizmetleri verilmesi planlanmaktadır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajanları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda uygulanmakta olan proje, 4 Ajans Bölgesinde toplam 3 yıl sürecektir. Projenin ilk aşaması olan saha ziyaretlerinin ise yaklaşık 6 ay sürmesi öngörülmektedir. Söz konusu projenin yaşanan deprem felaketi sonrası ihya sürecinde tarıma dayalı sanayi sektörünün yeniden ayağa kalkmasına katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.