Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Bölgemizde Çalışmalarına Başladı

14 Haziran 2024

Bölgemizde Japonya Uluslarasın İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından desteklenen “Tarımsal Sanayide Rekabet Gücünün Artırılması” projesi açılış toplantısı yapıldı.  

Açılış toplantısına Japon Nippon Koei firması teknik uzmanları, Ajansımız Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu, Sanayide Verimlilik Birim Başkanı Tuğçe Altun Durgun ve aynı birimde görevli uzman Erdal İlbay katıldı. Söz konusu toplantıda TR63 Bölgesi illeri Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye tarımsal üretim verileri değerlendirildi.

Japon teknik ekip, ilk saha çalışmalarına Ajansımız uzmanı eşliğinde Dörtyol Narenciye Üreticileri Birliği ve Arsuz ilçesinde örnek tarımsal girişimci Ahmet Okan organik bahçesini ziyaret ederek başladı.

Japon teknik ekip ve Ajansımız uzman personellerinin katılımıyla saha çalışmasına konu olabilecek Bölgemiz illerine ait tarımsal ürünlerin bilinirlik ve pazarlanma potansiyelini yüksek olanların müşteri beklenti kriterlerine uygunluğu açısından değerlendirilerek belirlenmesine ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu.

Proje kapsamında, saha ziyaretleri ve veri analizine dayalı hazırlanacak analiz raporu sonuçlarına göre belirlenecek 2 pilot tarımsal sanayi firmasına,  ürün temin ve tedarik zinciri verimliliği, kurumlaşma, ürün işleme teknikleri, markalaşma, pazarlama eğitim destekleri verilecektir. Yine proje kapsamında tarımsa sanayide uzman personel yetiştirilmesi için Japonya eğitim programlarına katılım sağlanması ve hazırlanacak TR63 Bölgesi Tarımsal Sanayi Strateji Belgesi ile Bölgemizde katma değer yaratma süreçlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması hedeflenmektedir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajanları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 4 Ajans Bölgesinde toplam 3 yıl sürecek projenin ilk adımı saha ziyaretlerinin 6 ay sürmesi beklenmektedir. 

Ajanımızca, 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerden zarar gören Bölgemiz tarım tarıma dayalı sanayi sektörlerinin yeniden ayağa kaldırılması ve eskiden daha iyi bir altyapıya kavuşması için ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde kaynakların Bölgeye yönlendirilmesine devam edilecektir.

ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER