Hatay Kırsalında Kadının Statüsü Ve Sorunları Projesi

06 Mayıs 2011
Hatay’ın iktisadi ve sosyal kalkınmışlık düzeyi; kadının toplum içinde, toplumsal değerler sisteminde, sanayi ve hizmetler sektörlerinde hak ettiği yere ulaşmasıyla doğru orantılı olarak artacaktır.
Nüfusun yarısını oluşturan kadınların iş ve toplum hayatına katılması ve özellikle kırsal alanda zor koşullarda çalışma ve yaşam mücadelesi veren kadınların sorunlarının belirlenip çözülmesi büyük önem taşımaktadır. Üretimin her aşamasında aktif biçimde yer alan kadınların, kalkınmanın olanaklarından daha fazla yararlanması gerekmektedir.Sosyal kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olan kırsal ve kadın konuları Hatay için kritik öneme sahip araştırma ve planlama çalışmaları olduğundan Hatay Kırsalında Kadının Statüsü ve Sorunları Projesi Ajansımızdan(38892 TL.) mali destek almaya hak kazanmıştır. Mustafa Kemal Üniversitesi Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından sunulan ve Hatay Tarım İl Müdürlüğü’nün iştirakçi olduğu Proje 2010 yılı Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı kapsamında desteklenmektedir. Proje ile Hatay kırsalında yaşayan 15-49 yaş arası kadınların; sosyo-kültürel, eğitim, sağlık, istihdam, tarımsal üretimde durum analizleri yapılarak sorunların çözüm önerilerine katkı sağlanması hedeflemektedir.

Hatay ili nüfus ve şehirleşme dinamikleri bağlamında değerlendirildiğinde il kırsal karakter taşımakta ve kadınların işgücüne katılım oranı Türkiye ortalamasının (%26) oldukça altında kalmaktadır. Bundan dolayı proje konusu olarak kırsal alan ve kadın seçilmiştir. Türkiye genelinde %75,5 olan şehirleşme oranı; Hatay ilinde %49,4 olmakta ve bu haliyle şehirleşme sıralamasında 73. sırada yer alarak il kırsal karakter göstermektedir. Ayrıca bölgede istihdam edilen kadınların %56.8’inin, erkeklerin ise %22,2’ sinin çalışma alanının tarım sektörü olduğu görülmektedir.

Proje kapsamında;  Hatay kırsalındaki 15-49 yaş aralığındaki 1050 kadına, 12 ilçede, 32 köy ve beldede, 24 anketörle yüz yüze anket uygulanmıştır. Uygulanan anket sonucu kadınların; her alanda daha fazla eğitim, daha fazla istihdama yönelik meslek kurslarının açılması, daha fazla tarımsal destek ve teşviklerin sağlanması, kadınlara daha fazla değer verilmesi ve kırsal alanda kadınlara daha fazla  iş olanakları sağlanmasının istendiği tespit edilmiştir.

Başta Ajansımız olmak üzere konu ile ilgili diğer kurum ve kuruluşlar bu verilerden faydalanarak belirlenen sorunların çözümüne önemli katkılar sağlayacaklardır.
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER