Hatay İlinin Geleneksel Yöntemlerde Üretilen "Hatay Tel Kadayıfı" Coğrafi İşaret Tescili Alarak İlimizin Tescilli 34. Ürünü Oldu

03 Eylül 2024

Hatay Tel Kadayıfı, unun suyla akışkan boza kıvamını alıncaya kadar karıştırılması ve bu karışımın sıcak sac ocak üzerine tekniğine uygun şekilde özel kalıplardan ince şeritler halinde dökülüp kurutulması ile üretilir. Gıda işletmecileri tarafından isteğe bağlı olarak süt ve/veya nişasta kullanılarak da üretimi yapılır. Hatay Tel Kadayıfının üretiminde; gıda katkı maddeleri, aroma verici ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılmaz.

Hatay ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan Hatay Tel Kadayıfı; özellikle künefe, kadayıf tatlısı ile çeşitli şerbetli ve sütlü tatlıların hazırlanmasında yaygın olarak kullanılır. Hatay Tel Kadayıfı için; kadayıf hamurunun doğru bir şekilde hazırlanması ve akışkan bir kıvamda olması, pişirme sırasında saca yapışmaması, kızarmadan pişirilmesi, kısa sürede pişirildikten sonra kadayıf tellerinin birbirine yapışmaması gibi başlıca özellikleri için üretim aşamalarında ustalık becerisi gerekir. Hatay Tel Kadayıfının üretildiği, Hatay ili ile ün bağı bulunur.

ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER