Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği işbirliği ile 27 Eylül Perşembe günü Hatay'da bölgemiz ve Almanya arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek ve yatırım fırsatlarını karşılıklı olarak değerlendirebilmek amacıyla Türk-Alman İşbirliği Günü etkinliği düzenlendi.
Ottoman Palace Otel'de düzenlenen ve geniş katılım sağlanan etkinliğin ilk bölümünde DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur YILDIZ, Almanya'dan ¨Köprü Yapımı Çalışma Grubu kurucu üyesi Dr. Klaus ONNASCH, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hikmet ÇİNÇİN, Antakya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Ali KUSEYRİ, Aalen Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Ursula BARTH, Antakya Belediye Başkanı Sayın Doç. Dr. Lütfü Savaş, Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Sayın Botschafter Eberhard POHL ve Hatay Valisi Sayın Celalettin LEKESİZ konuşmacı olarak yer aldılar.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur YILDIZ Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi ve kültürel ilişkilere, ekonomik ilişkilerin gün geçtikçe arttığına ancak Hatay'ın Almanya ile yapılan dış ticaretten yeterli pay alamadığına değindi. İlimize yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için TKDK, KOSGEB gibi yerelde örgütlenmiş kurumların yanı sıra Ekonomi Bakanlığı desteklerinin de olduğunu ve DOĞAKA'nın hem kendi destek mekanizmaları hem de diğer kurumların destekleri hakkında yatırımcılara bilgi vererek ilimize yatırım çekilmesine katkı sağladığını belirtti.
Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayan ve Antakya ile Aalen şehirlerinin kardeş kent olmasında önemli rol oynayan ¨Köprü Yapımı Çalışma Grubu¨ kurucu üyesi Dr. Klaus ONNASCH konuşmasında kendilerinin Antakya'da farklı din ve mezheplere sahip halkın hoşgörü ve birlik içinde yaşamalarından esinlenerek kendi şehirlerinde hoşgörü günü düzenlediklerini belirtti.
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın ÇİNÇİN konuşmasında Hatay'ın gıda ve demir-çelik sektörlerinde başarılı olduğunu ve bu konuda bölgeye yatırım beklediklerini belirtti.
Antakya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu üyesi Sayın Kuseyri konuşmasında Türkiye'nin ithalatında Almanya'nın ilk sıralarda olduğunu ancak Türkiye'nin Almanya'nın ithalatında 22. sırada olduğunu belirterek, Almanya'nın dış ticaretinde daha önemli bir konuma gelmemiz gerektiğini belirtti.
Aalen Belediye Başkan Yardımcısı Sayın BARTH konuşmasında Türklerle yakın diyalog içinde olduklarını ve kardeş şehir olarak gelişmesi gereken daha birçok alan olduğunu belirtti.
Antakya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Savaş konuşmasında kardeş şehir protokolünden sonra kültürel ilişkilerin önemli derecede geliştiğini, bundan sonraki hedeflerinin ise ekonomik ilişkileri de geliştirmek olduğunu belirtti.
Almanya Büyükelçisi Sayın POHL Almanların Türkiye'de ticari işbirlikleri yapmak istediklerini ve firmaları teşvik ederek ekonomik ilişkileri geliştirmek istediklerini, bu doğrultuda Hatay'ın güçlü olduğu sektörleri değerlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.
Hatay Valisi Sayın Celalettin LEKESİZ konuşmasında Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin tarihi gelişiminden bahsederek son 50 yılda binlerce ailenin çalışmak için Almanya'ya gittiğini ve bugün 3. kuşağın Alman ekonomisine, siyasi, sanatsal ve kültürel yaşamına etkin biçimde katıldığını belirtti. İki ülke arasında yaklaşık 37 milyar dolarlık dış ticaret hacminin olduğunu belirten LEKESİZ, Hatay'ın tarım, sanayi, enerji, lojistik ve turizm sektörlerindeki avantaj ve fırsatlarının ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağından bahsetti.
Etkinliğin ikinci bölümünde Almanya'dan firmalarının temsilcileri firma tanıtımlarını yaptı, öğleden sonra ise bu firmalar ile Türk firmaları ikili görüşmeler yaparak işbirliği fırsatları ve yatırım olanakları üzerinde durdu. Türk-Alman İşbirliği günü ikili görüşmelerden sonra sona erdi.