Bölgemiz için model olabilecek tarım ve sanayi uygulamalarını yerinde izlemek ve işbirliği imkânları geliştirmek amacıyla 09-14 Eylül 2013 tarihinde İtalya’ya bir iş ziyareti düzenlenmiştir.
Ülkemiz gibi bir Akdeniz ülkesi olan İtalya; sosyal, ekonomik, coğrafi özellikleri açısından Türkiye ile özellikle de Ajansımızın faaliyet gösterdiği TR63 Bölgesi ile benzerlikler göstermektedir. Bölgemizin yüksek potansiyelli lokomotif sektörleri olan lojistik, tarım ve hayvancılık, zeytinyağı işleme, ayakkabıcılık gibi sektörlerinde bir marka ülke konumunda olan İtalya, son yıllarda teknoloji ve yenilenebilir enerji alanlarında yaptığı yatırımlarla da dikkatleri çekmektedir. Ülkenin dünyada öncü durumunda olduğu sektörlerle DOĞAKA Vizyonu ve DOĞAKA TR63 Bölge Planında yer alan gelişme eksenlerinde de önemle vurgulanan sektörlerin aynı olması ve söz konusu alanlarda sanayilerinin bölgemiz için bir model teşkil edecek düzeyde gelişmiş olması Yönetim Kurulumuzun yurt dışı ziyareti için İtalya’nın seçilmesinde büyük rol oynamıştır.
Program kapsamında Hatay Valimiz Sayın M. Celalettin LEKESİZ başkanlığında; Hatay İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet GÜLEN, Kahramanmaraş İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa ÖZSOY, Osmaniye İl Genel Meclisi Başkanı Selçuk ACAR, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat TEKE, DOĞAKA Genel Sekreter V. Onur YILDIZ, DOĞAKA Hatay YDO Koordinatörü Cenk ÖZBAYKAL, uzman Tuğçe RODOPLU’dan oluşan heyet tarafından Roma Büyükelçiliğimizin ile Roma, Bologna ve Floransa şehirlerinde faaliyet gösteren firma ve kuruluşlar ziyaret edilmiştir.
İtaya Programının ilk gününde Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu üyeleri Roma Büyükelçiliğine bir ziyaret gerçekleştirdi. Roma Büyükelçimiz Sayın Hakkı AKİL tarafından kabul edilen Heyetin Başkanı sıfatıyla Hatay Valisi Sayın M. Celalettin LEKESİZ tarafından Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve bölgemiz hakkında kendilerine bilgilendirme yapıldı. T.C. Roma Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Halil ŞENEL’in de bulunduğu görüşmede Büyükelçimiz İtalya Ekonomisi ve iş dünyası hakkında bilgi verdi.
T.C. Roma Büyükelçiliği ziyareti sonrasında Yönetim Kurulumuzun İtalya Programı kapsamında aşağıda yer alan firma ve kuruluşlar ziyaret edilmiştir.
Zeytin Üreticileri Ulusal Konsorsiyumu ve Zeytinyağı İşleme Tesisi
Tecnopolo SPA (Teknokent)
SolsonicaYenilenebilir Enerji Tesisi
Maccarese Tarım-Hayvancılık Tesisi
CEQ –CentroEccellenza Qualità (Ayakkabı Kalite Mükemmeliyet Merkezi)
Interpolo Bologna Lojistik Köy
Gerçekleştirilen tüm ziyaretlerde; bölgemizden ileri düzeyde olan ekonomik faaliyetlerin ve tekniklerin yakinen izlenmesinin yanı sıra bu faaliyetleri gerçekleştiren firma ve kuruluşların üst düzeyde yetkilileri ile işbirliği fırsatları istişare edilerek sıcak ilişkiler kurulmuştur.