Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın 92. Yönetim Kurulu Toplantısı

06 Şubat 2020

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın 92. Yönetim Kurulu Toplantısı Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın ev sahipliğinde yapıldı.

06 Şubat 2020 Perşembe günü saat 11.00’de Valilik Abdurrahman Melek Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya Hatay Valisi Sayın Rahmi Doğan’ın yanı sıra, Osmaniye Valisi Sayın Ömer Faruk Coşkun, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Osmaniye İl Genel Meclis Başkanı M.Ali Gizlici,  DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ile ilgililer katıldı.

Vali Rahmi Doğan’ın toplantının açılış konuşmasında, ”Değerli yönetim kurulu üyeleri, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’mız ile ilimizde yapacağımız 92. Yönetim Kurulu Toplantısı’na hoş geldiniz. Bu toplantının bölgemiz adına hayırlı olmasını diliyorum. Ajansımız, 2019 Yılı Çalışma Programı çerçevesinde başarılı bir çalışma dönemini geride bırakmıştır. 2019 yılı içerisinde; toplam bütçesi 47 Milyon TL olan 5 adet proje teklif çağrısı ilan edilmiş ve başarılı projelerin uygulanmasına başlanılmıştır. Güdümlü Proje Desteği kapsamında toplam bütçesi 28 Milyon olan 6 adet projede çalışmalara devam edilmiştir. Hatay İpek Tasarım Merkezi Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış olup diğer 5 proje Bakanlık onayına sunulmuştur. Avrupa Birliği fonlarına yönelik olarak hazırlanan ve AB tarafından onaylanan 25 Milyon TL bütçeli Kahramanmaraş Altın ve Mücevherat Merkezi Projesi’nde ihale süreçleri tamamlanmıştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı çerçevesinde tarafından sunulan projelerden 4 adedi onaylanmış ve bölgemize 14,6 Milyon TL ilave kaynak sağlanmıştır. Böylelikle, 2019 yılı içerisinde bölgemize kazandırılan destek tutarı yaklaşık 115 Milyon TL olmuştur.

Ayrıca; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülmekte olan ve ülkemizdeki birçok plan ve politikaya temel teşkil edecek olan Yerleşim Merkezlerinin Kademelenmesi çalışması Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerimizde tamamlanmıştır. Coğrafi işaret tescil çalışmaları kapsamında 8 adet üründe tescil çalışmaları tamamlanmış, 13 üründe başvurular tamamlanmış ve 11 üründe başvuru hazırlıklarına devam edilmiştir. Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerimiz için Turizm Master Planı çalışmaları tamamlanmıştır. Diğer taraftan; bölgemizin önemli sektörlerinin pazar payını artırmaya yönelik fuar katılımlarına, teknik bilgi birikimini artırmaya yönelik kongre, konferans, çalıştay faaliyetlerine, kurum ve kuruluşlarımızın ilgili personellerine yönelik eğitim faaliyetlerine devam edilmiştir. Genel hatları ile özetlenen bu çalışmalar, 2020 yılında da artarak devam edecektir. 2020 yılı Çalışma Programı kapsamında kamu ve özel sektöre yönelik destek programlarına, güdümlü proje uygulamalarına, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı ve Cazibe Merkezlerini Destekleme uygulamalarına devam edilecektir. Bunların yanı sıra diğer ulusal ve uluslararası fonlardan bölgemize kaynak sağlamaya yönelik çalışmalar kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Dünya Bankası ve Uluslararası İş Örgütü ile işbirliği çalışmalarına devam edilecektir. 

2020 yılında Kalkınma Ajanslarının çalışma teması “kaynak verimliliği” olacaktır. Bu çerçevede, üretimin her alanında verimliliğin artırılması ile ilgili çeşitli düzeylerde çalışmalar yürütülecektir. ”dedi         

Açış konuşmasının ardından toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.

ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER