Bu bağlamda 22 Kasım 2019 tarihi saat: 09.30’da, Arkeoloji Müzesi Konferans Salonunda, DOĞAKA ve Hatay İl Kültür Turizm Müdürlüğü işbirliğinde “Gastronomi Çalıştayı”, Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen gurmeler, aşçılar ve turizm rehberlerinin katılımlarıyla düzenlenmiştir. Söz konusu çalıştay, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı sayın Abdulkadir TEKSÖZ, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Hikmet ÇİNÇİN, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr. Hasan KAYA, Hatay Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Rahmi DOĞAN, AK Parti Hatay Milletvekili Sayın Hüseyin YAYMAN, DOĞAKA Genel Sekreteri Sayın Onur YILDIZ ile Hatay ilindeki kurum ve kuruluş yetkili ve temsilcileri katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.
Açılış konuşmaları kapsamında konuşmalarının gerçekleştiren Hatay Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Rahmi DOĞAN Hatay’ın isminin çok büyük bir imajının olduğunu söyledi. Sayın DOĞAN “Hatay’ı görmemiş insanlar, Hatay dendiğinde Hataylıyız denildiğinde, ben Hatay Valisiyim denildiğinde, hemen ilk akla gelen lezzetli yemekler oluyor. Bu gerçekten çok büyük bir değer” sözleriyle çalıştayın önemini vurguladı.
AK Parti Hatay Milletvekili Sayın Hüseyin YAYMAN İSE Hatay’ın Gaziantep’le her alanda tatlı bir rekabet içinde olduğunu ve her alanda da Gaziantep’in önüne geçeceğini belirtti. Yayman “Hatay, dünya gastronomi şehirlerinden bir tanesidir. Dünyada 26 şehir vardı, sayı 27 oldu. Türkiye’nin gururu Hatay ve Gaziantep’in yanında Afyon’da, UNESCO Gastronomi Şehri ilan edildi.” sözleriyle Hatay’ın gastronomideki yeri ve önemini vurguladı.
Çalıştayın ilk oturumu öncesinde, DOĞAKA koordinasyonunda hazırlanan Hatay Gastronomi Tanıtım Filminin gösterimi gerçekleştirilmiştir. Çalıştay kapsamında, birinci oturumda İskenderun Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sayın Fikret GÖKÇE Başkanlığında, “Hatay Gastronomi Turizmi Eğitim Modeli” sunumunu Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sayın Duygu BABAT ve Öğretim Görevlisi Soner KÜÇÜK, “Coğrafi İşaretleme ve Hatay’da Coğrafi İşaretlerin Dağılım Özellikleri” sunumu İskenderun Teknik Üniversitesi Dr.Öğretim Üyesi Sait DOĞAN, “Mutfak Sanatları Merkezi’nin Önemi” sunumu Gaziantep Mutfak Sanatları Merkezi (MSM) Başkanı Sayın Doğa ÇİTÇİ, “Hatay Mutfağı’nda Tatlı ve Reçeller” sunumu Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Dr.Öğretim Üyesi Sayın Senem ETYEMEZ ve Öğretim Görevlisi Sayın Hasibe ÇELİK tarafından gerçekleştirilmiştir.
Çalıştayın ikinci oturumunda, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Dr.Öğretim Üyesi Sayın Senem ETYEMEZ başkanlığında, “Hatay Gastronomi Rotaları” sunumu Antakya Gastronomi Dernek Başkanı Sayın Ünal KAHRAMAN ve Gastronomi Rehberi/Gurme Sayın Mehmet SEVEROĞLU, “Hatay Ev Yemeklerinin Restoranlarında Pazarlanması” sunumu Antakya Gastronomi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Süheyl BUDAK, “İskenderun’a Özgün Pazarlanabilecek Spesifik Ürün: Karides” sunumu İskenderun Teknik Üniversitesi Dr.Öğretim Üyesi Sayın Gamze ERYILMAZ tarafından gerçekleştirilmiştir.
Çalıştayın üçüncü ve son sunumu ise, İskenderun Teknik Üniversitesi Dr.Öğretim Üyesi Sayın Gamze ERYILMAZ başkanlığında, “Hatay Gastronomisinde Çiftliklerin Önemi” sunumu Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sayın Duygu BABAT ve Yaratıcı Gastronomi Ağı Otel Satış Pazarlama Müdürü Sayın Cemre DOĞAN, “Hatay Restoranlarında Menülerin İçerik Analizi” sunumu İskenderun Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sayın Fikret GÖKÇE tarafından gerçekleştirilmiştir.
Oturum konularına göre soru ve cevapların gerçekleştirildiği çalıştay, TUREB’e bağlı gastronomi rehberlerinin, tur paket programlarının hazırlanması amacıyla bölgemizdeki seyahat acentelerinin değerli katılımlarıyla düzenlenmiştir.