Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından desteklenen ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) başta olmak üzere İpekyolu, Karacadağ ve Fırat Kalkınma Ajanslarıyla işbirliği içinde yürütülen “Tarımsal Sanayide Rekabet Gücünün Artırılması” projesi kapsamında saha çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda, Osmaniye'nin tarımsal üretim potansiyelini artırmaya yönelik saha incelemeleri devam ederken, 10 Aralık 2024 tarihinde Rahime Hatun Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile Toprakkale Zeytin ve Zeytinyağı İşleme Tesisi ziyaret edildi.
Japon tarımsal ürün uzmanlarının yanı sıra DOĞAKA uzmanlarının da katıldığı ziyaretlerin ilkinde, Rahime Hatun Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinin faaliyetleri ele alınarak, yöresel ürünlerin üretiminden, satış ve pazarlama süreçlerine kadar tüm aşamalara ilişkin bilgi alındı. Kooperatif tarafından hazırlanan satışa hazır yöresel ürünlerin incelenmesinin ardından kooperatifin üst katındaki Gastronomi Merkezi gezilerek buradaki çalışma ziyareti tamamladı. Toprakkale Zeytin ve Zeytinyağı İşleme Tesisi’ndeki ziyaret sırasında ise, tesisin satın alma, işleme, satış, pazarlama süreçleri ve sunulan hizmetler konusunda bilgi alındı. Ayrıca, kalite kontrol ve markalaşma çalışmaları detaylı bir şekilde incelendi. Ürünlerin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmaya yönelik öneriler üzerinde duruldu ve Japon ekibe zeytinyağı tadımı yaptırılarak tesis ürünlerinin lezzeti tanıtıldı.
Proje çerçevesinde bölgede üretilen rekabet gücü yüksek tarımsal ürünlerin uluslararası pazarlarda daha iyi konumlanması amaçlanıyor. Bu doğrultuda yapılan saha incelemelerinin ardından seçilecek pilot işletmelere danışmanlık hizmeti verilmesi planlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen ve dört kalkınma ajansının iş birliğiyle sürdürülen bu proje, üç yıl boyunca devam edecek. Projenin ilk aşamasını oluşturan saha ziyaretlerinin altı ay içinde tamamlanması hedefleniyor. Deprem sonrası yeniden yapılandırma sürecinde tarıma dayalı sanayi sektörünün güçlenmesine katkı sağlaması beklenen projenin, bölgesel kalkınmayı hızlandıracağı öngörülüyor.