Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın 88. Yönetim Kurulu Toplantısı Hatay Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Rahmi DOĞAN başkanlığında, Osmaniye Valisi Sayın Ömer Faruk COŞKUN ev sahipliğinde, Kahramanmaraş Valisi Sayın Vahdettin ÖZKAN, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hayrettin GÜNGÖR, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Serdar ZABUN, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Devrim Murat AKSOY, Osmaniye İl Genel Meclisi Başkanı Sayın Mehmet Ali GİZLİCE, DOĞAKA Genel Sekreteri Sayın Onur YILDIZ ve ilgili Ajans personelinin katılımıyla 30 Nisan 2019 Salı günü Osmaniye Polis Evi Toplantı Salonu’nda düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Hatay Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Rahmi DOĞAN, “Gündem maddelerine geçmeden önce 31 Mart 2019 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Seçimi sonuçlarına göre Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı olarak aramıza katılan Sayın Hayrettin Güngör’e ve Osmaniye İl Genel Meclisi Başkanı Sayın Mehmet Ali Gizlice’ye yeni görevlerinin hayırlı olmasını diliyorum. Ajansımız faaliyetlerine 2019 Yılı Çalışma Programı çerçevesinde devam etmektedir. Bilindiği üzere 2019 Yılı Mali Destek Programları 22 Ocak 2019 tarihinde ilan edilmiştir. Mesleki eğitim altyapısının iyileştirilmesi, seracılık yatırımlarının yaygınlaştırılması ve az gelişmiş ilçelerde ekonomik ve sosyal altyapının geliştirilmesine yönelik programlara başvuru süreci 5 Nisan 2019 tarihi itibarıyla tamamlanmıştır. Mesleki eğitim altyapısının iyileştirilmesine yönelik programa Hatay ilinden 17, Kahramanmaraş ilinden 22 ve Osmaniye ilinden 12 olmak üzere toplam 51 adet başvuru alınmıştır. Program bütçesi 10 Milyon TL olup alınan başvurular sonucunda Ajansımızdan talep edilen destek miktarı 25 Milyon 452 Bin TL.dir. Seracılığın geliştirilmesine yönelik programa Hatay ilinden 12, Kahramanmaraş ilinden 11 ve Osmaniye ilinden 13 olmak üzere toplam 36 adet başvuru alınmıştır. Program bütçesi 5 Milyon TL olup alınan başvurular sonucunda Ajansımızdan talep edilen destek miktarı 11 Milyon 590 Bin TL.dir. Az gelişmiş ilçelerde ekonomik ve sosyal altyapının geliştirilmesine yönelik programa ise Hatay ilinden 24, Kahramanmaraş ilinden 8 ve Osmaniye ilinden 10 olmak üzere toplam 42 adet başvuru alınmıştır. Program bütçesi 12 Milyon TL olup alınan başvurular sonucunda Ajansımızdan talep edilen destek miktarı 14 Milyon 382 Bin TL.dir. Böylece tüm programlarda Ajansımıza Hatay ilinde 53, Kahramanmaraş ilinden 41 ve Osmaniye ilinden 35 olmak üzere toplam 129 adet proje başvurusu alınmıştır. Destek programlarının toplam bütçesi 27 Milyon TL olup Ajansımızdan talep edilen destek miktarı 51 Milyon 425 Bin TL.dir. Alınan başvurularla ilgili değerlendirme çalışmaları başlatılmış olup sonuçların Temmuz ayı içerisinde ilan edilmesi planlanmaktadır.” ” diye konuştu.
Sözlerinin devamında; “ Ajansımızın destek mekanizmaları arasında yer alan Güdümlü Proje Desteği kapsamında ise Projelendirme çalışmaları tamamlanan Kahramanmaraş Dondurma Akademisi Ür-ge ve Koordinasyon Merkezi ve Hatay İpek Sürdürülebilir Moda ve Tasarım Merkezi projeleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayına sunulmuştur. Hatay YİKOB Mesleki Eğitim Merkezi Projesi ve Kahramanmaraş Metal Mutfak Eşya Test Analiz ve Ar-ge Merkezi Projesi değerlendirme aşamasındadır. Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Araştırma ve Kontrol Merkezi, Hatay Kireçlik Yarma Sistemi Ortak Kullanım Tesisi, İskenderun Teknik Üniversitesi Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezi ve Osmaniye Denetimli Serbestlik Hizmetleri Sürekli Eğitim Merkezi projelerinde başvuru işlemleri devam etmektedir. Ayrıca 2019 Yılı Teknik Destek Programı ve 2019 Yılı Fizibilite Desteği Programı kapsamında başvuruların alınmasına devam edilmektedir. Bunların yanı sıra diğer ulusal ve uluslararası fonlardan bölgemize kaynak sağlamaya yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye temsilciliği ile işbirliği içerisinde toplam değeri 34 Milyon 500 Bin Euro olan bir başvuru paketi hazırlanmıştır. Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Aracı (FRIT) kapsamında yapılan başvurular için ilk sonuçların Temmuz ayı içerisinde alınması beklenmektedir. Bölgemizdeki sektörlerin ve firmaların tanıtımına yönelik çalıştay, konferans ve fuar gibi organizasyonlara destek sağlayan Ajansımız, bu kapsamda 06-09 Mart 2019 tarihleri arasında İzmir’de yapılan OLİVTECH 2019 Uluslararası Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap Ve Teknolojileri Fuarı ile 03-06 Nisan 2019 tarihleri arasında İstanbul’da yapılan AYMOD 2019 Uluslararası Ayakkabı Kış Modası Fuarına firmalarımızın katılımını sağlamıştır. Organizasyon çalışmaları Haziran ayında Hatay’da yapılacak olan Turizm Çalıştayı ve Kadın Girişimciliği Çalıştayı ile devam edecektir. Araştırma ve analiz çalışmaları kapsamında ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte farklı 5 Kalkınma Ajansı uzmanlarının katıldığı Filtre Sektörü Değer Zinciri Analizi çalışması devam etmektedir. ”dedi.
Açılış konuşmasının ardından, DOĞAK’nın 88. Yönetim Kurulu Toplantısı gündem maddelerinin görüşülmesi ile sona erdi.