Doğaka, Mustafa Kemal Üniversitesinin İşbirliği İle Hatay'da Uluslararası Lojistik Zirvesi'ni Gerçekleştirdi

22 Ekim 2012
Hatay Valiliği ve DOĞAKA tarafından hazırlan “İskenderun Lojistik Köyü ile Antakya ve Osmaniye Lojistik Destek Merkezleri Mastır Planı” ve söz konusu çerçevesinde gerçekleştirilmesi geren projelerin lansmanının yapılması, İskenderun’un lojistik sektöründeki yerinin duyurulması, bölgede lojistik ile ilgili bir bilinç oluşturulması, akademik bilgi ve endüstriyel tecrübelerin bir araya getirilmesi amacıyla 18-19 Ekim 2012 Tarihinde Antakya Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda Hatay Uluslararası Lojistik Zirvesi düzenlenmiştir.
Zirvenin açılış konuşmaları DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Hamit Civelek, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ve Hatay Valisi M. Celalettin LEKESİZ tarafından gerçekleştirilmiştir.

İlk konuşmacı olarak kürsüye gelen Onur Yıldız, DOĞAKA’nın desteğiyle bugüne kadar bölgede hazırlanmış olan ve bölgenin geleceği açısından önem taşıyan mastır plan çalışmalarından bahsetti. “İskenderun Lojistik Köyü ile Antakya ve Osmaniye Lojistik Merkezleri Mastır Planı”nın amaçlarını anlatan Yıldız, Hatay Valisi Sn. M. Celalettin Lekesiz’e başlatılan lojistik hareketin önderliğini yaptığı için şükranlarını arz etti. Ayrıca hazırlanan mastır plan ve gerçekleştirilen Uluslararası Lojstik Zirvesi’nde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Gençlerin katılımına teşekkür ederek konuşmasına başlayan İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Hamit Civelek ise, dünyanın 4/5’inin, Türkiye’nin 3 tarafının deniz olduğunu belirterek doğal limanlarımızdan hazırlanan lojistik planlar sayesinde faydalanılacağından bahsetti.

Bir ülkenin limanlarındaki işlem hacminin artışı ile o ülkenin refah seviyesi arasında paralellik olduğunu belirten Civelek, globalleşen dünyada ülkeler arası iletişimin ve buna bağlı olarak hızlı lojistik hizmetlerin öneminin de her geçen gün arttığını ifade etti.

MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, hazırlanan Lojistik Mastır Planı’nın ilimizin makro düzeyde kaynaklarının düzenlenmesi ve sektörler arası işbirliğinin artmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Girdi maliyetlerini azaltabilmek için lojistik maliyetlerinin düşürülmesini şart olduğundan bahseden Güder, günümüzde elektronik ticaretin küresel anlamda lojistik sektörünün oluşmasını ve gelişmesini sağladığını ifade etti.

Lojistik maliyetlerin yönetilmesi ve en uygun seviyeye getirilmesi için üniversitelerde lojistik sektörü için nitelikli ve kalifiye elemanların artmasını hedeflediklerini belirtti. Denizcilik MYO da, Reyhanlı MYO da lojistik bölümü ön lisans olarak eğitim verdiğini belirten Rektör Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Mustafa Kemal Üniversitesi’nin Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığından “mesleki yeterlilik belgesi” ni alan ilk üniversite olduğunu vurguladı.

Son olarak kürsüye gelen Hatay Valisi M. Celalettin LEKESİZ, Batının Doğuya üstünlüğünün kurdukları fabrikalar ve gelişen lojistik sektörlerinden kaynaklandığı, 10 yıl önce nüfusu 10 milyon olan tek kentin New York olduğu bugün ise 25’in üzerinde nüfusu 10 milyon üzerinde kentte yaşayan insanların tüketim ihtiyacının ve eğiliminin arttığını belirtmiştir.

Dünyada rekabetin artması ve bütün ülkelerin üretim kaygısına düştüğünü belirten Lekesiz tüm ülkelerin aynı zamanda ürettikleri malın en az maliyetle tüketiciye ulaşmasını hedeflediğini belirtti. Günümüzde bilişim sektörünün her alana girdiğinden ve lojistikte taşımacılık, depolama ve planlama yönetiminin öneminden bahsetti. 2001 krizinde ihtiyacımız olan 5 milyar dolar olduğunu ve Dubai nin sadece lojistikten bu parayı kazandığını ve bu sektörün zenginlik ve iş imkânı sağlayan bir sektör olduğunu belirtti. Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Türkiye’de lojistik için İskenderun’un kilit konumunda olan pozisyonunun hayati dönemde önemli olduğunu ve İskenderun’da lojistik köy kurulmasını ve Antakya ile Osmaniye arasında aktarma istasyonları bağlantısı kurulmasını hedeflediklerini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından ilk gün öğleden önceki son bölümde Lojistik Danışmanı Atilla YILDIZTEKİN Mastır Plan çerçevesinde bölgede gerçekleştirilecek projeler, Ulaştırma Bakanlığı TCDD Yük Dairesi Başkan Yardımcısı Kamil Kahyaoğlu ise, Bakanlıklarının Türkiye ve bölgede gerçekleştireceği projeleri hakkında bilgi verdiler.

Zirvenin birinci günü öğleden sonra bölümünde ve ikinci gününde, Türkiye’de kurulmuş bulunan taşımacılık ve lojistik ile ilgili derneklerinin başkanları, ülkemizdeki ulusal ve uluslararası lojistik şirketlerin yetkilileri, diğer ülkelerde bulunan lojistik sektörü yöneticileri ve akademisyenler Türkiye’de ve İskenderun’da lojistik sektörünü masaya yatırmış, uzmanlık alanlarıyla ilgili bilgileri katılımcılarla paylaşmışlardır.

Uluslararası Lojistik Zirvesinde, Almanya’nın Hamburg şehrinden katılan Hartmut Beyer ve Roma Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Roma Transport ve Lojistik Merkezi Genel Müdürü Prof. Dr. Francesco Filippi Almanya ve İtalya lojistik sektörleri ile söz konusu ülkelerde bulunan lojistik köyler hakkında sunumlar gerçekleştirdiler.
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER