Bu yıl ikincisi düzenlenen Craftistanbul El Sanatları Fuarı, 06-10 Ekim 2021 tarihleri arasında, İstanbul Yenikapı Avrasya Fuar Alanı’nda düzenlendi.
Türkiye'den ve dünyadan çok sayıda usta ellerin katıldığı söz konusu fuarda, geleneksel el sanatlarının farklı türleri görücüye çıktı. Fuarın açılış gününde Polonyalı şarkıcı Monika Bulanda’nın caz konseriyle katılımcıların ve ziyaretçilerin coşkusu artarken, fuarın açılış töreninde Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül’ün konuşmasının ardından katılımcılara ödüller dağıtıldı.
Mücevher tasarımının üstadı, merhum Mehmet Kabaş adına "El Sanatçısı Onur Ödülü"ne layık görülen kızı, televizyon programcısı Sedef Kabaş, yaptığı duygusal konuşma ile babasının hatırasını katılımcılara aktardı. Fuarda ayrıca özel bir yeri olan Endonezya, “kardeş ülke” olarak yer alırken; Endonezya'dan gelen katılımcılar, geleneksel halk danslarını ve dövüş sanatlarını sergilediler.
Söz konusu fuarda Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından organize edilen bölgesel katılım stantlarında Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ın zengin kültürünü yansıtan el sanatları yerini aldı. Ajansımız stantlarında dericilik, mozaik yapımı, ahşap oymacılığı, buğday sapı örücülüğü, yemenicilik, çarık işlemeciliği, kelle süsleme, ney (çalgı) yapımı ve daha birçok geleneksel sanat ürünü ilgi çeken ürünler arasında yerini aldı.
Söz konusu fuarın ikinci gününde Hatay Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Doğan’ın Ajansımız koordinasyonunda fuara katılan zanaatkârlarımıza fuar katılım desteği verilirken, fuar organizasyonunun planlama ve koordinasyon çalışmalarını yürütmek ve uluslararası ticari işbirliği çalışmalarında katkı sağlamak amacıyla, DOĞAKA Kurumsal Koordinasyon Birimi Başkanı Figen Gökşen Tok ve Kurumsal Koordinasyon Birimi İdari İşler Sorumlusu İlkay Bağcı tarafından fuara katılım sağlamıştır.
Hatay’ın ünlü Samandağ kamışından yapılan neyler, usta ney sanatçısı İzzet Usta tarafından sergilenirken, Özkan hem fuarı gezenlere ney dinletisi sundu, ney üfleme konusunda ziyaretçilere teknik çalışmalarda bulunurken, meraklı ziyaretçilere ney yapım zanaatını anlattı. Antakya Mobilyası Ortak Üretim Tesisi ürünleri arasında yer alan ahşap işleme ürünler fuarın yine göz dolduran parçaları arasındaki yerini alırken, Hatay ili ipek dokumacılığı, buğday sepet örücülüğü konularında usta isimlerin katıldığı fuar standımız renkli görüntülere ev sahipliği yaptı. Mozaik işlemeciliğinin sanata dönüştüğü ürünlerimizin de yer aldığı DOĞAKA standımız ürünleri hem katılımcılar hem de ziyaretçiler tarafından büyük beğeniyle karşılandı.
Kahramanmaraş ilimizi temsilen fuarda yerini alan kelle süsleme sanatçısı Remzi Usta, Dünya’da bir ilk olan hayvan kemik ve kafatasından süslemeleriyle büyük beğeni topladı. Yine bakır işlemeciliğinde el emeğini konuşturan İsmail Usta ile ziyaretçiler bakırın göz dolduran ihtişamını gözlemlediler. Yurt içi ve dışında pek çok sinema filmi ve diziye eski dönem çarıklarını hazırlayan Hüseyin Usta Kahramanmaraş ilinin köşkerlik sanatını en usta şekilde tanıtabildi.
Osmaniye ilimizi temsilen varak sanatı süslemeciliği ile fuardaki yerini alan usta öğreticilerimiz sayesinde, Osmaniye Yer fıstığı, Kadirli Turpu başta olmak üzere pek çok ürünün modellemesi yapılarak tanıtımı gerçekleştirilmiştir. Osmaniye yer fıstığının büyük maket halinde ziyaretçilerine sunulduğu fuarda, anahtarlık, süsleme çalışmaları, Osmaniye’nin yöresel lezzetleri büyük beğeni topladı.
Türkiye’nin el sanatlarındaki özgün buluşma noktası “Craft İstanbul 2021 El Sanatları Fuarı”nda yerli ve yabancı ziyaretçilerin büyük beğenisini toplayan bölgemiz katılımcıları sanat eserlerine yönelik ticari görüşmeler de ulusal ve uluslararası ticari alıcılarla yapılırken, fuarın kardeş ülkesi Endonezya temsilcileriyle ikili ticari işbirliği görüşmeleri gerçekleştirildi.