DOĞAKA İşbirliği ile Türkiye'de İlk: Yıkıntı Atıklarından Çimento Üretimi

31 Temmuz 2024

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), TR63 Bölgesinde 2023 yılı Şubat ayında meydana gelen depremlerin ardından ortaya çıkan yaklaşık 200 milyon ton yıkıntı atığını ekonomiye kazandırmak üzere faaliyetlerini sürdürüyor. Ajans, 2018 yılından beri konu ile ilgili AR-GE çalışmaları yürüten LİMAK Çimento ile işbirliği yaparak, Türkiye'de ilk defa inşaat yıkıntı atıklarının çimento hammaddesine dönüştürülmesine ve daha düşük karbon emisyonlu beton ve çimento üretimine katkı sağladı.

Hatay ili Altınözü ilçesinde bulunan Enek moloz döküm sahasında yer alan ayrıştırma tesisinden temin edilen agrega ile LİMAK Çimento’nun Kilis ilindeki fabrikasında çimento elde edilmesi, yapılan lansman çalışması ile duyuruldu. Söz konusu etkinliğe Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu, Sanayide Verimlilik Birim Başkanı Tuğçe Altun Durgun, LİMAK Çimento Global CEO’su Erkam Kocakerim ile LİMAK Çimento çalışanları ve davetliler katıldı. Açılış ve proje lansman konuşmalarının ardından, yıkıntı atıklarından elde edilen agrega çimento üretimi için tesisteki fırına gönderildi.

İnşaat yıkıntı atıklarının sadece çimento üretiminde değil, sürdürülebilirliğe ve döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak şekilde diğer yapı malzemelerinde alternatif hammadde, inovatif ürün veya üretim süreçlerinde girdi olarak kullanımına yönelik DOĞAKA’nın çalışmaları devam edecektir.

ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER