DOĞAKA Desteğiyle Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi “kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezi” Kuruyor

26 Ekim 2015
Ajansımız 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı kapsamında 29.09.2015 tarihinde gerçekleştirilen 67. Yönetim Kurulu Kararları neticesinde desteklenmesine karar verilen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne ait “Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezi Fizibilitesi” adlı projesinin destek sözleşmesi, DOĞAKA ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksek Okul Müdürlüğü işbirliğinde imzalanmıştır.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne ait “Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezi Fizibilitesi” adlı projede; Kuyumculuk sektöründe markalaşmış firmalar sürekli yeni tasarımlarla pazardaki konumlarını güçlendirirken markalaşamayan firmalar ise sektörün lider kuruluşlarını kopyalayarak veya yıllarca değişmeyen anonim modelleri kullanarak pazarda tutunmaya çalışmaktadır. Bu tür bir yapı ise sektörün uzun dönemde potansiyelini ortaya koymasına ve dünyadaki hedeflerini gerçekleştirmesine engel olmaktadır. 

İşletmelere karakter kazandıran tasarımların yapılabilmesi hem teknoloji hem de bu konuda uzman nitelikli iş gücü gerektirmektedir. Sektörde yer alan firmaların birçoğu küçük ölçekli olup teknolojiye yatırım yapacak finansmanı ayıramamaktadır. Çoğu firma kendi kalıplarını, tasarımlarını hazırlayacak teknolojiye sahip olmadığından fason üretim yapmaktadır. Bu da markalaşmanın önündeki en büyük engeldir. Aynı durum kalıpçılığın ve tasarımın büyük önem taşıdığı ve ilimiz sanayisinin kaldıraçlarından olan metal mutfak eşyası, tekstil, mobilya ve ayakkabıcılık sektörleri için de geçerlidir. 

Kahramanmaraş ilimizde yenilikçiliğin ve ürün çeşitliliğinin önem kazandığı sektörlerde tasarım geliştirmek için kullanılan kalıpların hazırlanması oldukça maliyetli olup üreticiler genellikle bu maliyetlerden kaçmakta ve bilinen modelleri veya modeli olan firmaların fason üretimini yapmaktadırlar. 

Hızlı aynı tip üretimin gerçekleştirilmesi için her firmanın ayrı bir yatırım yapması etkin bir yöntem olarak görülmemektedir. Önerilen model üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde Tasarım ve Uygulama Merkezi oluşturulmasıdır. Bu merkez piyasanın ihtiyacı olan modelleri tasarlayacak ve ilk üretimini yapacaktır. Böyle bir merkez oluşturulması kaynakların rasyonel kullanılmasını sağlayacak ve üretici firmaları ihtiyaç duyulandan fazla kapasiteye sahip makine yatırımı yapmaktan alıkoyacaktır. 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi “Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezi kurmayı” planlamaktadır. Bu merkezde hem tasarıma yönelik nitelikli işgücü yetiştirilecek hem de firmaların tasarım ve 3D teknolojilerine ulaşarak kendi aynı tipte üretimlerini üretmelerine imkan sağlanacaktır. 

Yine TR63 Bölge planında 10. Kalkınma Planı 2.2.11 İmalat Sanayiinde Dönüşüm ile bağlantılı olarak sektörel ortak kullanım alanlarının yaygınlaştırılması özellikle de ar-ge, ür-ge ve tasarımların yapılacağı alanlar öncelikli bir politika olarak gündeme alınmıştır. 

KSÜ önderliğinde ve sanayi işbirliği ile kurulacak bu merkez; kuyumculuk sektörü başta olmak üzere ilimiz sanayisinin hem tasarım teknolojisine hem de bu alanda uzman nitelikli personele ulaşmasını sağlayacak önemli bir yapılanma, ortak kullanım alanı olacaktır. TR63 Bölge Planı ve Ulusal Kalkınma Politikaları ile uyumlu olarak hayata geçirilmesi planlanan DFD projesi kapsamında yapılacak fizibilite çalışması kurulması hedeflenen bu tasarım merkezinin teknik ve mali açıdan yapılabilirliğinin araştırılması amacıyla gerçekleştirilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER