Depremden Etkilenen İllerde Hazır Giyim, Tekstil, Deri ve Ayakkabı Sektörlerinin Desteklenmesi Projesi” kapsamında Kahramanmaraş'ta Otomatik Kumaş Kesimhanesi hizmete alındı.

04 Ekim 2024

6 Şubat depremleri ile Kahramanmaraş'ta işyerleri yıkılan veya ağır hasar alan çok sayıda hazır giyim imalatçısı, toparlanma sürecinde ayakta kalan yetersiz ve küçük atölyelerde üretime devam etmek zorunda kalmışlardır. Bu küçük alanlar işletmelerde üretim hatların etkin şekilde kurulamamasına; uzun vadeli planlama, yatırım ve pazarlama sorunlarına sebep olmaktaydı. 
Kahramanmaraş'ın en önemli sektörlerinden olan hazır giyim imalatı sektöründe depremler sonrası ortaya çıkan bu sorunu çözmek adına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Programı (BOTAP) kapsamında, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliği ve İsveç Hükümeti’nin finansmanı ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından gerçekleştirilen “Depremden Etkilenen İllerde Hazır Giyim, Tekstil, Deri ve Ayakkabı Sektörlerinin Desteklenmesi Projesi” hayata geçirilmiştir.

Depremden Etkilenen İllerde Hazır Giyim, Tekstil, Deri ve Ayakkabı Sektörlerinin Desteklenmesi Projesi; Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Emre Cebeci, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu, İsveç Büyükelçiliği Kalkınma ve İşbirliği Müsteşarı Nasrin Pourghazian ve Kahramanmaraş Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muhlis Akkurt'un katılımıyla hizmete alındı.

Bölgede ortak kullanıma yönelik ilk olma özelliği olan atölye, Kahramanmaraş Terziler ve Konfeksiyoncular Odası tarafından sürdürülebilir bir yaklaşımla işletilecektir. Otomatik Kumaş Kesimhanesi depremler sonrası dar ve yetersiz alanlarda üretim yapmak zorunda kalan imalatçıların atölyelerinde çok fazla yer kaplayan manuel kesimhane bölümlerinin yerini alacak ve hazır giyim imalatçılarının yerden tasarruf sağlamalarına ve mevcut atölyelerini daha etkin kullanmalarına olanak sağlayacaktır.
Otomatik kesimhane tesisi ayrıca geleneksel kesimhanelere göre hatasız, firesiz ve çok daha hızlı çalışmasıyla birçok imalatçıya hizmet verebilecek ve sektörde kalite, verimlilik ve katma değer artışına da sebep olacaktır. Tesisin, orta ve uzun vadede modelhane bölümüyle birlikte Kahramanmaraş Hazır Giyim İmalatı sektörünün tasarım ve modelleme kabiliyetini de güçlendirmesi, sektörün bu alanda markalaşma sürecini hızlandırması beklenmektedir.

ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER