Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ve Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği'nin işbirliği ile hazırlanan Osmaniye Demir Çelik Paneli, 28 Kasım 2012 Çarşamba günü, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Amfi'sinde gerçekleştirildi.
Demir Çelik Sektörünün Türkiye çapında önde gelen temsilcileri ve kamu otoritelerinin hazır bulunduğu panele, başta Osmaniye Valisi Celalettin CERRAH olmak üzere Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat TOSYALI, Osmaniye Barosu Başkanı Av. Hamza TOR, Vali Yardımcısı Yusuf ÖZDEMİR, Osmaniye İl Genel Meclisi Başkanı Selçuk ACAR, DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur YILDIZ ile birlikte kurum müdürleri, OKÜ öğretim üyeleri, bölge içinde ve dışında faaliyet gösteren demir çelik firmaları ile sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra çok sayıda işadamı ve basın mensupları katıldı.
Panel açılışında söz alan DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur YILDIZ, Ajans olarak faaliyete geçtikleri 2010 yılından bugüne kadar yaklaşık 50 milyon TL tutarında kaynağın bölgemizdeki Kamu, Özel Sektör ve STK'ların yatırım projelerine, mali destek programları kapsamında, aktardıklarını belirtti. Mali destek programları dışında ise kamu, özel sektör ve STK arasındaki işbirliğini geliştirme yoluyla bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak amaçları doğrultusunda panel ve konferanslar organize ettiklerini, bu çerçevede, 26 imalatçı firması, 4200 çalışanı, ihracattaki yükselişi ile Osmaniye'deki lokomotif sektörler arasında yer alan demir çelik sektörüne yönelik gerçekleştirilen Osmaniye Demir Çelik Panelinin de ilin ve bölgenin kalkınmasına faydalı olmasını temenni ettiklerini dile getirdi.
Açılış konuşmalarının devamında söz alan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat TOSYALI Demir Çelik Panelinin Osmaniye'de düzenlenmesinin kendileri için ayrı bir anlam taşıdığını, firmalarının kriz döneminde Osmaniye'de yatırım yaparak şu anda bölgede ikinci büyük istihdam kaynağı durumuna geldiklerini belirterek, bu yolda kendilerine destek olan Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyetine müteşekkir olduklarını vurguladı.
Organizasyona ev sahipliği yapan Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA ise dünya genelinde bir çok sektör ve disiplinde stratejik bir malzeme, hatta gelişmişlik ölçütü olarak anılan çeliğin önemine vurgu yaptıktan sonra, bölgemiz ve ilimiz için büyük önem taşıyan demir çelik sektörüyle ilgili hazırlanan bu panele katkı koymaktan ve ev sahipliği yapmaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Panelin açılışında söz alan Osmaniye Valisi Celalettin CERRAH son yıllarda, çeşitli sektörlerde artan yatırımlarla ülkemizin önemli bir sanayi merkezi olma yolunda ilerleyen Osmaniye ilinde, gelişen sektörlere yönelik düzenlenen panel ve konferanslara ayrıca önem verdiklerini, bu kapsamda geçtiğimiz yıl yine DOĞAKA ve Osmaniye Valiliği koordinasyonunda zeytincilik ve yer fıstığı ile ilgili çalıştaylar düzenlemek suretiyle sektör temsilcilerinin gelişmesine katkıda bulunduklarını ifade etti. Bugün Osmaniye Organize Sanayi Bölgesinde istihdam edilen kişilerin yarıya yakının demir çelik sektöründe çalıştığını belirten Cerrah, ilde tüketilen elektrik miktarının önemli kısmının da sanayi ve özellikle demir çelik sektörü tarafından kullanıldığına dikkat çekerek, bu verinin Osmaniye ilinin bir sanayi ve demir çelik merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğine yönelik bir işaret olduğunu belirtti.
Dört oturumdan oluşan Osmaniye Demir Çelik Panelinin "Bölgemizde Demir Çelik Yatırımları Ve Mevcut Durum" başlıklı ilk oturumunun başkanlığını üstlenen Kalkınma Bakanlığı Daire Başkanı Dr. Atila Bedir, Osmaniye için stratejik önem arz eden demir çelik sektörünün tanıtımını yapmak ve sorunlarını konuşmak amacıyla bu paneli düzenlemenin, kalkınma ajansından tam da beklenen, yerinde bir faaliyet olduğunu dile getirdi. Oturumun ilk konuşmacısı Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Übeyli, madde olarak demir ve çeliğin tarihi ve önemi ile ilgili hazırlamış olduğu "Demir ve Çeliğin Önemi" sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi. Oturumun devamında söz alan Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan ise "Türkiye ve İskenderun Bölgesinde Demir Çelik Sektörünün Durumu Ve Gelişimi" konusunda istatistikler eşliğinde bilgi ve görüşlerini dile getirdi. Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci "Türk Çelik Sektöründe İhracatın Yeri ve Önemi" konusunda hazırlamış olduğu sunumla sektörün ihracat verilerini aktardı. Oturumun son konuşmacısı Tosyalı Holding CEO'su Suhat Korkmaz, yüzde 32 ile Türkiye demir çelik üretiminin ilk sırasında yer alan Osmaniye-İskenderun Bölgesinde faaliyet gösteren Tosyalı Holding yatırımları ve diğer yatırımların durumu ile ilgili bilgiler aktardığı "Demir Çelik Sektöründeki Yeni Yatırımların Bölge Ekonomisine Ve Sanayisine Katkısı" konusu ile panele katkıda bulundu.
Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan başkanlığında "Bölgemizde Demir Çelik Sektörünün Büyüme Fırsatları" başlıklı ikinci oturumda söz alan İsdemir A.Ş. Genel Müdürü Recep ÖZHAN, "Osmaniye - İskenderun Bölgesinde Demir Çelik Sektörünün Büyüme Fırsatları ve Yatırımlar" konusu ile katkı sağladığı oturumda görüş ve öngörülerini konuklara aktardı. Ardından kürsüye gelen MMK Metalurji Sanayi Ticaret ve Liman İşl. A.Ş. Pazarlama Müdürü Ayşen Üstünay "Osmaniye - İskenderun Bölgesinin Komşu Ülkelere Yönelik İhracatta Sunduğu İmkânlar Ve Karşılaştığı Problemler" konulu sunumu ile programa katkıda bulunurken, Yolbulan Baştuğ Metalurji Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Çetin Kaya "Bölgenin Üretim ve İhracat Altyapısının Durumu ve Geliştirilmesi Gereken Alanlar" konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Mustafa Kemal Üniversitesi İ.İ.B.F Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veysel Eren başkanlığında yapılan "Sektörün Bölgemize Ekonomik ve Sosyal Faydaları" başlıklı üçüncü panel oturumunda Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Musa Akyol "Demir Çelik Sektörünün Osmaniye-İskenderun Bölgesine İhracat ve İstihdam Katkısı", Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ahmet Karapür "Demir Çelik Sektörünün Bölgedeki Girdi ve Destekleyici Sektörlere Katkısı", Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Murat Türk ise "Demir Çelik Sektörü ve İnsan Kaynakları" konulu sunumlarıyla katılımcıları bilgilendirdiler.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Übeyli başkanlığındaki son panel oturumu ise sunumlardan ziyade, gün boyunca konuşulan konular ile ilgili panelistlerin değerlendirmelerine yer verilen "Sektör Beklentileri ve Politikalar" başlıklı genel değerlendirme oturumu şeklinde gerçekleşti. Bu oturumda Çukurova Üniversitesi İ.İ.B.F. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal AY, Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İ.İ.B.F. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdal Arslan'ın görüş ve önerilerini belirtmeleri ile Osmaniye Demir Çelik Paneli sona erdi.
Panel katılımcıları ve davetliler Osmaniye ve TR63 Bölgesi açısından önemli bir konuda gerçekleştirilen bu organizasyondan duydukları memnuniyeti dile getirirken, etkinliğin devamının gelmesini temenni ettiler.