6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerden zarar gören bölgemizde, tarıma dayalı sanayi sektörlerinin yeniden canlandırılması ve daha güçlü bir altyapıya kavuşturulması amacıyla ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde kaynakların Bölgeye yönlendirilmesine devam edilmektedir.
Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından desteklenen “Tarımsal Sanayide Rekabet Gücünün Artırılması” projesinin temel hedefi, bölgemiz illerine ait tarımsal ürünler arasından bilinirliği ve pazarlanma potansiyeli yüksek olanları belirleyerek, müşteri beklentilerine uygunluğunu değerlendirmek ve desteklemektir.
Bu kapsamda yürütülen saha çalışmaları ile bölgemizde öne çıkan tarımsal ürünlerin üretim ve pazarlama süreçleri incelenmektedir. Ayrıca, bölge dışındaki illerde başarılı örneklerin analiz edilerek, bölgemizin tarımsal ürünleri için model oluşturabilecek iyi uygulamalar belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda, 02-07 Şubat 2025 tarihleri arasında Bursa, İzmir ve İstanbul'a bir çalışma ziyareti gerçekleştirilmiştir..
Çalışma ziyaretine, Japon uzmanların yanı sıra İpekyolu, Fırat ve Karacadağ Kalkınma Ajansları uzmanları, Ajansımız Sanayide Verimlilik Birimi Uzmanı Erdal İLBAY ve Kırsal Kalkınma Birimi Uzmanı Ali KÜÇÜKLER katılım sağlamıştır.
Çalışma Ziyareti Kapsamında;
Bursa’da:
Kardelen Kestane Şekeri (kestane)
Yenişehir Belediyesi (Coğrafi İşaretli Yenişehir biberi)
Marmarabirlik (sofralık zeytin üretim ve satışı)
HEKTAŞ (fidan yetiştiriciliği ve serada topraksız domates üretimi)
İzmir’de:
TARİŞ Bayındır Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi (zeytinyağı üretimi)
Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (kooperatifçilik ürünleri ve pazarlanma ağı)
Ayda Bağcılık (üzüm üretimi, çeşitleri ve müşteri ağı)
İstanbul’da:
EMITT Fuarı Ziyareti (ülkemizin öne çıkan ürünlerinin tanıtımı)
Migros’un e-ticaret platformu www.tazedirekt.com yetkilileri ile görüşülmüştür.
Tarımsal ürünlerin sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaştırılmasına yönelik mevcut pazar koşulları analiz edilmiş, gelecekteki potansiyel iş birlikleri üzerine değerlendirmeler yapılmıştır.
Bölgemizde öne çıkan tarımsal ürünlerin rekabet gücünün değerlendirilmesine yönelik çalışmalar devam edecektir. Proje kapsamında saha çalışmaları ve veri analizleri tamamlandıktan sonra, belirlenecek bölge işletmelerinin gelişimine yönelik teknik ve mali destekler sağlanması planlanmaktadır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 4 ajans bölgesinde yürütülen proje 3 yıl sürecek olup çalışmalara saha ziyaretleri ve analiz çalışmalarıyla devam edilmektedir.