Bereket, Birikim ve Beceri Sloganıyla Hayata Geçirilen Anadoludakiler Projesinin Lansmanı Gerçekleştirildi

02 Temmuz 2024

"Bereket, Birikim ve Beceri" sloganıyla hayata geçirilen "Anadoludakiler" projesinin lansmanı gerçekleştirildi.

Anadolu'da, toprağın bereketini, kültürel birikimi ve ellerin becerisini yeniden keşfetmeye ve insanlığın hizmetine sunmayı amaçlayan “Anadoludakiler” Projesi, 28.06.2024 Cuma günü İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır ile 81 ilden gelen ilgili kurum temsilcilerinin, zanaatkârların, üreticilerin, tasarımcıların, şeflerin, kültür elçilerinin ve sanatçıların katılımlarıyla gerçekleştirilen lansman ile tanıtıldı.

Program, Emine Erdoğan Hanımefendi’nin projenin tanıtımına yönelik hazırlanan ve TR63 Bölgesi’nden Hatay Hasırı-Cimem, Osmaniye Yer Fıstığı Ezmesi ve Kahramanmaraş Çağlayancerit Cevizi’nin de  yer aldığ;, el dokuması kumaşlar, kilimler, takılar, doğal kokular, aksesuarlar ve yöresel gıdaların sergilendiği “Anadoludakiler” sergisini gezmesi ile başlayan program konuşmalarla devam etti.

“Anadoludakiler Sergisi ve Tanıtım Programı”nın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yerel ürünler ile coğrafi yönlerin önemini vurgulayarak, bu kapsamda Kalkınma Ajansları ile Bölge Kalkınma İdarelerinin bugüne kadar verdiği desteklere dikkat çekti. Kacır, bu kurumların, koordinasyonunda yeşil dönüşümden kaynak verimliliğine, kadın ve genç girişimciliğinden KOBİ'lere, yerel ürün geliştirmeden mesleki gelişim gibi sosyal kalkınma programlarına kadar birçok alanda çalışmalar yürüttüğünü belirtti ve Anadoludakiler Projesi kapsamında 81 ilin tamamında uygulanacak “SOGEP-Anadoludakiler Destek Programı”nın müjdesini verdi.

Emine Erdoğan Hanımefendi ise Anadoludakiler Projesine dair yaptığı konuşmada, “Bu projeyle Anadolu'muzun yerel ve geleneksel ürünlerini tanıtmayı, yeniliklerle günümüze taşımayı, vatandaşlarımız ve tüm insanlığın istifadesine sunmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda, yerel ürünlerimizi markalaştırarak ve küresel pazarlara taşıyarak ulusal kalkınmayı desteklemeyi hedefliyoruz. İnanıyorum ki bu anlamlı projenin her bir destekçisi, insanlığın asırlardır ilmek ilmek dokuduğu Anadolu medeniyeti kumaşına, kendi ipliğinden bir düğüm atacak, yaşatmak istediğimiz mirası daha güçlü bir şekilde geleceğe taşıyacaktır. Bizi biz yapan Anadolu, toprakla buluşarak berekete, soframıza erişerek birikime, kalbimizden dökülerek beceriye dönüşür” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek; kültürel mirasımızı ve geleneksel yöntemlerimizi korurken, sürdürülebilir üretimle kaynakları koruma, yerel ekonomiyi canlandırma ve kalkınmayı desteklemeye yönelik Bölge İdareleri ve Kalkınma Ajansları ile birlikte yönetilen Anadoludakiler Projesi hakkında detaylı sunumu ile bilgiler verdi.

Konuşmalar sonrası moderatörlüğünü Şef Danilo Zanna'nın yaptığı, şef, seyyah ve araştırmacı Ömür Akkor, iş insanı Talip Murat Kolbaşı ve tasarımcı Dilek Hanif'in konuşmacı olduğu panelin de yer aldığı programda sanatçı Fırat Neziroğlu atölye çalışması yaptı.

Düzenlenen programa TR63 Bölgesi’nden Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu ile Turizm Destinasyonu Birim Başkanı Menal Zübarioğlu ile bölge illerinden el sanatları ustaları katılım sağladı.

ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER