Kültürel birikimi ve doğal özellikleri ile kendine özgü birçok ürüne sahip olan Hatay ilimizde, Antakya Künefesinin Avrupa Birliği Komisyonu nezdinde coğrafi işaret tescilini gerçekleştirmek amacıyla DOĞAKA ve ATSO arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur YILDIZ’ın yanı sıra Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Meclis Başkanı Selahattin ESKİOCAK, Meclis Üyesi Süheyl BUDAK, Genel Sekreter Serdar Yılmaz SARAÇ ve Mustafa Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Yahya Kemal AVŞAR’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Sn. YILDIZ, ulusal ve uluslararası alanda coğrafi işaret tescil çalışmalarının bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacağını belirterek, DOĞAKA olarak 2015 yılından itibaren coğrafi işaretlerde farkındalık oluşturmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirdiklerini ve bu tür çalışmalara her zaman destek vereceklerini ifade etti.
Protokol kapsamında Antakya Künefesinin uluslararası coğrafi işaret tescilinin yanı sıra Tuzlu Yoğurt ve Künefe Peynirinin Türk Patent Enstitüsüne ulusal tescil başvurularının da gerçekleştirilerek bu ürünlerde markalaşma ve katma değer artışı sağlanarak üreticilerin ve tüketicilerin korunmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. 2016 yılı içerisinde Künefe Peyniri ve Tuzlu Yoğurt ile ilgili fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik vb. analiz çalışmalarının gerçekleştirilmesi, ayırt edici özelliklerinin ve üretim metodunun belirlenerek kalite standartlarının belirlenmesi planlanmaktadır. Antakya Künefesi ile ilgili olarak ise 2016 yılında Avrupa Birliği Komisyonuna resmi başvurunun yapılması ve 2019 yılında uluslararası tescilinin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.