Antakya'da Sodes Bilgilendirme Toplantısı

30 Nisan 2012
Sosyal Destek Programının (SODES) tanıtımı amacıyla 25 Nisan 2012 Çarşamba günü saat 15.30'da Hatay İl Özel İdaresi Toplantı Salonunda bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
SODES, 2008 yılından beri Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerinde Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki 25 ilde Kalkınma Bakanlığı ve Valiliklerimiz vasıtasıyla uygulanmaktadır. Geçtiğimiz yıl Kalkınma Bakanlığı tarafından SODES Programının uygulandığı illerin kapsamının genişletilmesine ve programa yeni dahil edilecek illerde ihtiyaçlar doğrultusunda programın farklı uygulamalarının Kalkınma Ajansları tarafından gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. Söz konusu karar doğrultusunda 2011 yılında Türkiye'deki 26 Kalkınma Ajansı içerisinden "pilot ajans" olarak seçilen DOĞAKA tarafından, daha önce SODES kapsamındaki 25 il dışında TR63 Bölgesi içerisinde yer alan Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde ilk kez program uygulanmıştı.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından bu yıl ikinci kez uygulanacak olan SODES Programının amacı " Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde sosyal imkânlara erişimde sıkıntı yaşayan kesimlerin toplumsal hayata etkin şekilde katılabilmeleri ve yaşamlarını daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilmelerine katkı sağlamaktır."

İstihdam, sosyal içerme, kültür, sanat ve spor bileşenlerinden oluşan SODES Tanıtım Toplantısı Hatay Valisi Sn. M. Celalettin LEKESİZ'in açılış konuşması ile başladı. Vali LEKESİZ konuşmasında, Hatay'ın 2011 yılı SODES programı çerçevesinde gerçekleştirmiş olduğu 1.132 adet başvurunun Kahramanmaraş'ın 2,5 katı, Osmaniye'nin ise 3,5 katına ulaştığını ifade etti. Ayrıca bölge için öngörülen 7,7 milyon TL'lik bütçenin yaklaşık %40'ı olan 3.000.000 TL ile Hatay'ın 52 adet projesinin desteklendiğini ekledi.

Hatay Valisi M. Celalettin LEKESİZ'in ardından kürsüye gelen DOĞAKA Hatay Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Abdullah Lütfi KILIÇOĞLU, 2011 yılında Hatay ilinde SODES kapsamında desteklenen projelerden örneklerin yer aldığı bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumun ardından kürsüye gelen DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan SERDENGEÇTİ SODES, programının amacının sosyal imkanlardan yoksun dezavantajlı grupların sosyal hayata entegrasyonu olduğunu programın ayrıca toplumsal bütünleşmeyi güçlendirmeye ve istihdama katkı sağladığını ifade etti.

SERDENGEÇTİ, geçtiğimiz yıl Hatay ilinden desteklenen 52 proje kapsamında Hatay ilinde 105 adet oyun/spor parkı, 6 adet semt sahası, 11 adet gençlik/eğitim/kültür merkezi, 1 kadın merkezi kurulduğu, açılan 50 adet kültür/sanat/spor merkezinde 835 kişinin, 19 adet mesleki eğitim kursunda 410 kişinin ve engellilere yönelik kurslarda 50 kişinin eğitim gördüğünü belirtti. Ayrıca kurulan etüt merkezinden 690 kişi faydalandığını, 135 yoksul öğrencinin dershaneye gönderildiğinden bahsetti. 120 kişinin istihdam edildiği SODES kapsamında gerçekleştirilen projelerde düzenlenen toplantı, seminer gibi etkinliklere de 17.815 kişi katıldığını dile getirdi.

Toplantı katılımcıların programa ilişkin sorularının Erdoğan SERDENGEÇTİ tarafından yanıtlanması ile sona erdi.
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER