TC. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) işbirliği ile, gastronomi otoriteleri, mutfak yazarları, profesyonel aşçılar, beslenme uzmanları, ulusal üreticiler, turizmciler, gıda ve tarım sektörü temsilcileri ile akademisyenlerini de bir araya getiren “Akdeniz Ülkelerinde Coğrafi İşaretleme Paneli” 04 Eylül 2014 tarihinde, Hatay’da düzenlendi.
Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri Festivali kapsamında gerçekleştirilen “Akdeniz Ülkelerinde Coğrafi İşaretleme” konulu panelin öncesinde, DOĞAKA’nın ev sahipliğiyle, Anemon Antakya Otelinde Cezayir Mutfağının tanıtılması amacıyla düzenlenen yemekte, ulusal ve uluslararası konuklara Cezayir yemekleri görsel şölenle sunulmuştur.
Valiliğimizin öncülüğünde, TÜBİTAK desteğiyle ‘Hatay İl Yenilik Platformu’ projesi kapsamında, ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtıma büyük katkı sağlaması hedeflenen, “Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri” etkinliği kapsamında gerçekleştirilen söz konusu panel, Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sayın Selim ÇAĞATAY’ın panel moderatörlüğünde, YÜcita Başkanı Prof.Dr. Yavuz TEKELİOĞLU, MKÜ Rektörü Prof.Dr. Hüsnü Salih GÜDER ve Hatay Valisi Sayın Celalettin LEKESİZ’in açılış konuşmaları ile başlamıştır.
Türk Patent Enstitüsü Marka Uzmanı Neşe İLOĞLU “Türkiye’de Coğrafi İşaretlerin Yönetişimi ve Son Gelişmeler” konulu sunumunu yaparken, YÜciTA Başkanı Prof.Dr. Yavuz TEKELİOĞLU “Türkiye ve Diğer Akdeniz Ülkelerinde Coğrafi İşaretler: Mevcut Durum ve Kısıtlar” konulu takdimi ile coğrafi işaretler konusunda katılımcıları bilgilendirmiştir. Montpellier Akdeniz Tarım Enstitüsü, Fransa Öğretim Üyesi Prof.Dr. Selma TOZANLI, “Akdeniz Ülkeleri Yöresel Ürünler Ağı: Yaptırımlar, İstekler ve Kısıtlar” konulu sunumu ile Fransa’daki coğrafi işaretler örneklerine değinirken, MKÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yahya Kemal AVŞAR “TR63 DOĞAKA Bölgesi İllerinin Coğrafi İşaret Potansiyeli” konulu sunumu ile bölgemizin coğrafi işaret potansiyelleri üzerine derin bir analiz yapmıştır.
MKÜ Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Kadriye ŞAHİN “Yemeğin Kültürle Dansı: Hatay Mutfağı ve Coğrafi İşaretler” konulu sunumu ile katılımcılara Hatay mutfağının zenginliklerinden bahsederken, Metro Toptancı Market- Taze Ürünler Satın Alma Grup Müdürü Ayşin IŞIKGECE “Coğrafi İşaretli Bir Üründe Bir Başarı Öyküsü: Taşköprü Sarımsağı ve Metro Toptancı Market” sunumu ile coğrafi işaret almanın önemi ve başarısı üzerinde önemle durmuştur.
Panel programı, YÜciTA Başkanı Prof.Dr. Yavuz Tekelioğlu’nun panel değerlendirmeleri ve plaket töreninin ardından program sona ermiştir. Değerli katılımlarından ötürü, tüm halkımıza ve kıymetli basınımıza teşekkürlerimizi sunarız.