Proje Enerji/Elektrik piyasasında çalışan ve çalışma potansiyeli olan kişilere yöneliktir. Ülkemizde elektrik piyasası halen TEİAŞ tarafından işletilmektedir. Bu nedenle proje ortaklarından biri TEİAŞ’dır.
Ayrıca proje ortaklarından Kamu Kalite ve TUÇAF’ın üyesi ve gönüllüsü Enerji/Elektrik piyasasında çalışan ve çalışma potansiyeli olan kişiler proje kapsamında hareketlilik faaliyetinden faydalanacaktır.
Elektrik piyasası uygulamaları ülkemizde zamana, gelişmiş piyasaların son hallerine ve ihtiyaçlara göre şekillenmektedir. AB de bazı ülkelerde enerjinin serbest dolaşımı ilkesinden yola çıkarak piyasalar birleştirilmiş ve Enerji/Elektrik Piyasalarında ortak
bir havuz oluşturulmuştur. Bu havuz sayesinde AB’de tek bir ülke gibi olma ve her ülke vatandaşının ortalama hayat standardının birbirine yaklaşması konusunda gelişme sağlanmış piyasaları birleşen ülkelerin vatandaşları yaklaşık maliyetlerle
Elektrik/Enerji kullanabilir hale gelmiştir. Ülkemiz de AB elektrik şebekesine (ENTSO-E) Trakya bölgesinden 3 adet 380 kV enerji iletim hattı ile 2010 yılı sonunda senkron paralel olarak bağlanmış böylece şebekeler birleşmiştir. İlerleyen yıllarda AB de
bulunan bazı ülkelerde olduğu gibi elektrik piyasalarının birleşmesi için gereken fiziki altyapı böylece sağlanmıştır. Piyasa birleşmesi halinde bu tür bir yapının nasıl işlediğinin bilinmesi ülkemiz enerji sektörü açısından kritik bir öneme haizdir. AB enerji
piyasalarının uygulamalarında bulunan ve ülkemizde bulunmayan uygulamaların görülmesi, birden çok ülke ile oluşan piyasada işletme şartlarının öğrenilmesi, elektrik üretim, iletim ve dağıtım operatörlerinin piyasa yapısı içindeki rollerinin yerinde
öğrenilmesi Ülkemiz enerji sektörü çalışanları açısından önemli bir kazanım olacaktır. Proje sonunda katılımcılar AB enerji piyasası uygulamalarına vakıf olacak ve ilerleyen yıllarda oluşacak yeni uygulamalarda tecrübelerinden istifade edilerek en az hata
ile yeni piyasa uygulamalarına geçilebilecektir. Yeni Piyasaların açılması ve rekabet neticesinde nihai enerji kullanıcısı olan halkımızın daha ucuz kaliteli ve sürekli elektrik kullanımına yardımcı olunacaktır.
Projenin Amaçları:Ülkemizde AB Elektrik Piyasaları konusunda yetişmiş insan sayısı oldukça azdır.
Bu nedenle bu gerçekleştireceğimiz Projemizdeki amacımız:
1-Proje ile Enerji piyasalarının içinde çalışan kamu görevlileri ile, sisteme dahil olarak çalışan üretim iletim ve dağıtım firmalarının, ilişkileri çalışma ve iş yapma yöntemlerine dair gerekli incelemeleri yapmak ve mesleki eğitimler almak üzere iki grubun Almanya’ya iki hafta süre ile hareketlilik gerçekleştirmesi hedeflenmektedir.
2- Hareketlilik gerçekleştirilecek ülkedeki enerji piyasaları ile ilgili yasal düzenlemeler ve uygulamaları yerinde görülecek. İlgili konularda incelemeler yapılacak ve eğitimler alınacaktır.
3-Enerji piyasası içerisinde çalışanların çalışma koşulları, örgütlenmeleri, eğitimleri, mesleki paylaşımları ve sorumlulukları yerinde incelenerek karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulacak.
4-Hareketlilik sağlanan ülkelerde sistemi kimlerin çalıştırdığı, bunların nasıl örgütlendiği, işleri nasıl aldıkları, kimlerin denetim yaptığı, firmaların sorumlulukları ve yetkinlikleri ile ilgili eğitimler alınacak.
5-Mühendislerin mesleki örgütlenmesinin nasıl olduğu, örgütün yetkileri ve nasıl çalıştığı, mühendislerin hizmet içi eğitim ihtiyacının nasıl karşılandığı konuları öğrenilecek ve işbirliği imkanları araştırılacaktır.
6-Katılımcıların partnerleri ile anlaşabilecek seviyede yabancı dil bilgi seviyeleri artırılacak
7-Katılımcıların tamamının partnerleri ile beraber vakit geçirmeleri sağlanarak, kültürel etkileşim gerçekleştirilecek.
8-Proje çıktılarının yaygınlaştırılması ile mesleki ve kültürel kazanımlar geniş kitlelerle paylaşılarak sonuçların yaygınlaştırılması sağlanacak.
9-Katılımcılar edindikleri bilgilerle mesleklerini AB standartlarında uygulayacaklardır.
10- Ulusal anlamda öneme haiz bir konuda tecrübe kazanacaklarından katılımcıların edinecekleri tecrübeler ülkemiz açısından da istifadeli olacaktır
Katılımcılar projemiz den aşağıda belirtilen şekillerde faydalanabilirler:Alanında profesyonellik (uzmanlık) kazanacak,
Ülkemizdeki uygulamalar ile Avrupa'daki uygulamalar arasındaki farkı görecek
Kişisel gelişimine katkıda bulunacak
Yeni bir dil öğrenme imkânı ve mesleğin modern dünyada gelişimlerini gözlemleyecek
Ülkemizde gelecekte oluşması muhtemel Elektrik Piyasasının farklı uygulamalarını yerinde görerek mesleki anlamda meslektaşlarına göre öne çıkmış olacak,
Böylelikle rekabet gücü ve istihdam oranı artacaktır.
Alınan mesleki eğitimin sonucunda katılım sertifikası verilecektir.
Projeye Katılımcı olarak:1.En az iletişim için yeterli olacak derecede yabancı dil bilgisi olan kişiler
2.Üniversitelerin Mühendislik Fakülteleri ‘nden Mezun kişiler
(Tercihen Elektrik, Elektrik-Elektronik Mühendisi, Bilgisayar Mühendisi)
3.Meslek Yüksekokullarının İlgili Bölümleri ‘nden Mezun kişiler katılımcı olarak yer alacaktır.
(Tercihen Elektrik, Bilgisayar)
Katılımcıların seçiminde meslekleri ile ilgili olarak dünyadaki gelişimleri takip eden, alanlarında yetkin olmaları ve bu projeyi ülkemizde geliştirebilecek vizyona sahip kişilerden seçilmesine dikkat edilecektir.
Projedeki Ortak Kuruluşlar:Kamu Kalite Derneği
Tüm Çalışanlar Federasyonu
Türkiye Elektrik İletim A.Ş.
Softworx Technologies GmbH – ALMANYA
Existenzgründer und Unternehmer Verein e.V. - EXUV – ALMANYA
Proje İçeriği:- Proje kapsamında 38 kişi (2’özürlü, 2’i refakatçi) 2 hafta süreyle Almanya ‘ya gönderilecektir.
- Katılımcı olarak; 18 kişi Kamu Kalite Derneği, 13 kişi Tüm Çalışanlar Federasyonu, 7 kişi Türkiye Elektrik İletim A.Ş. tarafından gönderecektir.
- Katılımcılar yurtdışında “AB Elektrik Piyasalarının Yerinde İncelenmesi” konulu proje kapsamında eğitim alacak ve bu konu ile ilgili örneklerini yerinde gözlemleyeceklerdir.
- Katılımcılar 3 haftalık proje kapsamında yabancı dil eğitimi alacaktır.
- Katılımcıların tüm masrafları ( konaklama, dil eğitimi, havaalanı transferleri, yemek ve sağlık sigorta) Proje Kapsamında karşılanacaktır.
- Pasaport, vize masrafı (olursa) ve yurt dışı çıkış harcı katılımcılara aittir.
- Proje bitiminde proje sahibi ve proje ortakları tarafından katılımcılara sertifika verilecektir.
- Doldurulan başvuru formlarına göre ön eleme yapılacaktır.
- Ön eleme sonucunda her bir kurum kendisine yapılan başvurular arasından, branşlardaki kontenjanın 3 katı kadar kişiyi mülakata alacaktır.
- Toplamda 36 Asil (refakatçiler hariç) ve 36 Yedek katılımcı belirlenecektir.
Proje Son Başvuru Tarihi: 25 Ocak 2013
Proje Hareketlilik Tarihi: Nisan 2013
Başvuru İçin:www.kamukalite.org, www.tucaf.org, adreslerinde yer alan başvuru formunun indirilip doldurulduktan sonra en geç 25 Ocak 2013 Saat 18.00’e kadar saruhana@gmail.com adresine e-posta ile gönderilmesi gerekmektedir.
Ön elemeler başvuru formu üzerinden yapılacaktır ve başvuru için gerekli belgeler, ön elemeyi geçen katılımcılardan mülakat aşamasında talep edilecektir.
Başvuru formu ile teslim edilen evrakların uyumlu olmaması durumunda, tutarsızlığın ne zaman tespit edildiğine bakılmaksızın ilgili başvuru iptal edilecektir.
Başvuru Değerlendirme Sonuçlarının İlanı:Ön eleme sonuçları; 02 Şubat 2013 tarihinde www.tucaf.org adresinde açıklanacaktır.
Ön elemeyi geçenler ile 09 Şubat 2013 tarihleri arasında Ankara’damülakat yapılacaktır.
KATILIMCI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:1.Başvuru Formu ‘nun 1. 2. ve 3. Bölümleri EKSİKSİZ Doldurulacaktır.
2.Resimsiz Başvurular Dikkate alınmayacaktır.
3.Başvuru formunu eksizsiz doldurup çıktı aldıktan sonra e-posta ile gönderen kişiler MÜLAKAT‘a çağrılacaktır.
NOT:Proje katılımcılarının proje süresince (2 hafta ) Yurt dışında bulunması zorunludur
Projeye dâhil olacak kişiler belirlendikten sonra KATILIMCILAR ile Sözleşme imzalanacaktır.
Sözleşmeler imzalandıktan sonra Katılımcılarımızla yapılacak olan toplantılarda Pasaport- Vize işlemleri hakkında bilgi verildikten sonra yabancı dil eğitimine başlanacaktır.