Osmaniye’de tarımsal üretim değerinin i’unu bitkisel üretim, 1’ini hayvansal üretim oluşturmaktadır.
TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ |
|
Bitkisel Üretim Değeri |
1.969.527.100,00TL |
Hayvansal Üretim Değeri |
885.100.556,00TL |
Toplam Tarımsal Üretim Değeri |
2.854.627.656,00TL |
İlimizin yüzölçümü 327.982 hektar olup toplam 129.068 hektar tarım alanı bulunmaktadır. Tarım arazilerinin x,44'lük kısmını tarlalar, ,13'lük kısmını meyve alanları kalan kısmını ise sebze arazileri(%3,60) ve nadasta(%3,83) bulunan araziler oluşturmaktadır. İlimizin 1.290.681 dekar işlenen tarım arazisinin 859.580 dekarı sulanabilir durumda olup, bunun 713.329 dekarı sulanmaktadır.
Tarımda, buğday, yer fıstığı, mısır, ayçiçeği, soya ve turp ön plana çıkan ürünlerdir. Ayrıca yağlık zeytin, portakal ve kiraz üretimi de önem arz etmektedir. Yer fıstığı ve ürünleri, zeytin işleme ve zeytinyağı, un ve unlu mamüller, yem ve paketleme tesisleri ilimizin ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.
Türkiye'de Yer Fıstığı üretiminin ),7'si, Kırmızı Turp üretiminin ?,7'si, bamya üretiminin %9’u, mısır üretiminin %5,1’i, pırasa üretiminin %3,5’i, Zeytin üretiminin %2’si, ıspanak üretiminin %1,8’i, marul üretiminin %1,4’ü Osmaniye'de gerçekleşmektedir.
Osmaniye sahip olduğu iklim koşulları, bulunduğu bölgenin tarım merkezi olması, kara, deniz, demir yolu ağlarının olması gibi güçlü yönleri ile tarım alanında yatırım yapacak kişi ve firmalar açısından seracılık alanında yatırım potansiyeli bulunmaktadır.
Osmaniye'de Üretilen Bazı Tarla Bitkileri Üretim Alanları ve Miktarları
Ürün |
Üretim Alanı (da) |
Üretim Miktarı (ton) |
Buğday |
470.089 |
200.708 |
Mısır |
369.072 |
458.322 |
Yerfıstığı |
129.081 |
50.372 |
Ayçiçeği |
72.870 |
23.200 |
Soya |
13.159 |
10.269 |
Susam |
11.095 |
377 |
Osmaniye'de Üretilen Bazı Meyve Ekim Alanı ve Üretim Miktarları
Ürün |
Üretim Alanı (da) |
Üretim Miktarı (ton) |
Zeytin |
149.640 |
79.418 |
Narenciye |
10.351 |
31.297 |
Kiraz |
5.367 |
4.379 |
Ceviz |
4.447 |
1.200 |
Nar |
2.232 |
6.482 |
Osmaniye'de Üretilen Bazı Sebze Ekim Alanı ve Üretim Miktarları
Ürün |
Üretim Alanı (da) |
Üretim Miktarı (ton) |
Turp |
40.150 |
159.875 |
Biber |
6.159 |
17.753 |
Karpuz |
3.524 |
20.820 |
Ispanak |
14.360 |
14.513 |
Domates (Sofralık) |
5.036 |
17.482 |
Kaynak: Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2019