Tarım ve Hayvancılık

Osmaniye’de tarımsal üretim değerinin i’unu bitkisel üretim, 1’ini hayvansal üretim oluşturmaktadır.

TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ

 Bitkisel Üretim Değeri

1.969.527.100,00TL

 Hayvansal Üretim Değeri

    885.100.556,00TL

 Toplam Tarımsal Üretim Değeri

2.854.627.656,00TL


İlimizin yüzölçümü 327.982 hektar olup toplam 129.068 hektar tarım alanı bulunmaktadır. Tarım arazilerinin x,44'lük kısmını tarlalar, ,13'lük kısmını meyve alanları kalan kısmını ise sebze arazileri(%3,60) ve nadasta(%3,83) bulunan araziler oluşturmaktadır. İlimizin 1.290.681 dekar işlenen tarım arazisinin 859.580 dekarı sulanabilir durumda olup, bunun 713.329 dekarı sulanmaktadır.

Tarımda, buğday, yer fıstığı, mısır, ayçiçeği, soya ve turp ön plana çıkan ürünlerdir. Ayrıca yağlık zeytin, portakal ve kiraz üretimi de önem arz etmektedir. Yer fıstığı ve ürünleri, zeytin işleme ve zeytinyağı, un ve unlu mamüller, yem ve paketleme tesisleri ilimizin ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.

Türkiye'de Yer Fıstığı üretiminin ),7'si, Kırmızı Turp üretiminin ?,7'si, bamya üretiminin %9’u, mısır üretiminin %5,1’i, pırasa üretiminin %3,5’i, Zeytin üretiminin %2’si, ıspanak üretiminin %1,8’i, marul üretiminin %1,4’ü Osmaniye'de gerçekleşmektedir.

Osmaniye sahip olduğu iklim koşulları, bulunduğu bölgenin tarım merkezi olması, kara, deniz, demir yolu ağlarının olması gibi güçlü yönleri ile tarım alanında yatırım yapacak kişi ve firmalar açısından seracılık alanında yatırım potansiyeli bulunmaktadır.

Osmaniye'de Üretilen Bazı Tarla Bitkileri Üretim Alanları ve Miktarları 

Ürün

Üretim Alanı (da)

Üretim Miktarı (ton)

Buğday

470.089

200.708

Mısır

369.072

458.322

Yerfıstığı

129.081

50.372

Ayçiçeği

72.870

23.200

Soya

13.159

10.269

Susam

11.095

377


Osmaniye'de Üretilen Bazı Meyve Ekim Alanı ve Üretim Miktarları 

Ürün

Üretim Alanı (da)

Üretim Miktarı (ton)

Zeytin

149.640

79.418

Narenciye

10.351

31.297

Kiraz

5.367

4.379

Ceviz

4.447

1.200

Nar

2.232

6.482


Osmaniye'de Üretilen Bazı Sebze Ekim Alanı ve Üretim Miktarları 

Ürün

Üretim Alanı (da)

Üretim Miktarı (ton)

Turp

40.150

159.875

Biber

6.159

17.753

Karpuz

3.524

20.820

Ispanak

14.360

14.513

Domates (Sofralık)

5.036

17.482

Kaynak: Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2019