Hatay’ın tarım alanları, toprak yapısı, iklimi ve diğer doğal koşulları ürün deseninde çeşitliliğe, hasatta erkenciliğe, ikinci ürün yetiştirilebilmesine imkân vermektedir.
Hatay’da yılın dört mevsiminde üretim yapmak mümkündür. Özellikle meyve, sebze ve zeytinlik alanlar Türkiye ortalamasının çok üzerindedir.
İlimizin toplam 552.400 hektar arazi varlığının 275.578 hektarını (%50) tarım alanları oluşturmaktadır. Devlet yatırımları ile 57.196 hektar (%33) alan sulanmakta olup, tarım alanlarının %63’ünde sulu tarım yapılmaktadır.
Hatay’ın 4 tarımsal ürün üretiminde
Türkiye’de 1. sırada, 2 tarımsal ürün üretiminde 2. sırada ve 5 tarımsal üründe 3.sırada olduğunu BİLİYOR MUSUNUZ?
Hatay ili maydanoz, pazı, mandalina ve dereotu üretiminde Türkiye birincisi, erik ve taze soğan üretiminde Türkiye ikincisi, havuç, pamuk, altıntop, yenidünya ve turunçgil üretiminde Türkiye üçüncüsüdür. (TUİK, 2016)
BİTKİSEL ÜRETİM 2016 |
BİTKİSEL ÜRETİM 2016 |
BİTKİSEL ÜRETİM 2016 |
BİTKİSEL ÜRETİM 2016 |
BİTKİSEL ÜRETİM 2016 |
||||||||||||||||||||
ÜRÜN |
Türkiye sıralaması |
İlimizdeki Üretim (ton) |
Türkiye’deki Üretim(ton) |
Üretimin Türkiye Üretimine Oranı (%) |
ÜRÜN |
Türkiye sıralaması |
İlimizdeki Üretim (ton) |
Türkiye’deki Üretim(ton) |
Üretimin Türkiye Üretimine Oranı (%) |
ÜRÜN |
Türkiye sıralaması |
İlimizdeki Üretim (ton) |
Türkiye’deki Üretim(ton) |
Üretimin Türkiye Üretimine Oranı (%) |
ÜRÜN |
Türkiye sıralaması |
İlimizdeki Üretim (ton) |
Türkiye’deki Üretim(ton) |
Üretimin Türkiye Üretimine Oranı (%) |
ÜRÜN |
Türkiye sıralaması |
İlimizdeki Üretim (ton) |
Türkiye’deki Üretim(ton) |
Üretimin Türkiye Üretimine Oranı (%) |
Kaynak: TÜİK,2016
Hatay ülkemiz yaş sebze meyve ihracatının %21,7’sinin gerçekleştiği ilimizdir. Tarımsal ihracat değeri 689 milyon TL olup en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Suudi Arabistan, Suriye, Rusya ve Irak yer almaktadır. En fazla ihraç edilen ürünler ise Limon, Portakal ve Mandalinadır. Hatay’ın söz konusu sektördeki başarısında ilde meyve ve sebze paketleme sektörünün gelişmiş olmasının rolü büyüktür.
Hatay, ekolojik koşulları erkenci meyve yetiştiriciliği için imkânlar sunmaktadır. Organik tarım için uygun alanlar mevcuttur. Örtü altı tarımda ısıtma giderleri düşüktür. Tıbbi ve aromatik bitkilerin işlendiği kurumsal işletmeler mevcuttur, ilde zengin endemik bitki türleri vardır. İl ve ilçelerde tarımsal kümelenmeye olanak sağlayacak tarım ve hayvancılığa yönelik lisans ve ön lisans düzeyinde eğitim kurumları bulunmaktadır.
Hayvansal Üretim
Hatay’da 2002 yılında büyükbaş hayvan sayısı 76.949 iken bu sayı 2016 yılında 126.883’e çıkmış, küçükbaşta ise 339.059 adet olmuştur.
HATAY HAYVANSAL ÜRETİM (TÜİK-2016) |
HATAY HAYVANSAL ÜRETİM (TÜİK-2016) |
HATAY HAYVANSAL ÜRETİM (TÜİK-2016) |
HATAY HAYVANSAL ÜRETİM (TÜİK-2016) |
HATAY HAYVANSAL ÜRETİM (TÜİK-2016) |
|||||
Büyükbaş: |
126.883 Adet |
Büyükbaş: |
126.883 Adet |
Büyükbaş: |
126.883 Adet |
Büyükbaş: |
126.883 Adet |
Büyükbaş: |
126.883 Adet |
Hatay ili; özellikle kanatlı havyan varlığı ve bunlara bağlı üretimde öne çıkmakta olup bölgedeki tavuk varlığının yüzde 58’i, beyaz et üretiminin tamamı ve yumurta üretiminin yüzde 47’si Hatay’da yer almaktadır. 2015 yılı TÜİK verilerine göre Hatay ili yaklaşık 3,5 milyar TL tarımsal üretim değerine sahiptir. Arıcılık faaliyetleri açısından da önemli bir il olan Hatay’da 2016 yılında 94.888 kovanda 1.176 ton bal üretilmiştir.