2023 Yılı Makine İmalat Sanayisinin Geliştirilmesi

Faizsiz Kredi Destek Programı (MAKİNE) Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

 

  1. İşletmemizin bu program ile beraber farklı kamu kurumlarının (KOSGEB gibi) desteğini aynı anda alması mümkün müdür?

Proje kapsamında aynı maliyet kalemleri için iki farklı kurumdan destek alınamaz. Diğer yandan bir maliyet kaleminiz için KOSGEB’ten destek alırken, diğer maliyet kaleminiz için DOĞAKA’dan destek talep edebilirsiniz.

  1. 2022 Yılı Şubat ayında kurulan işletmemiz üzerinden Programa başvuru yapabilir miyiz?

İşletmenin en geç 01.01.2022 tarihine kadar kurulmuş olması gerekmektedir. Dolayısıyla 2022 yılı Şubat ayında kurulan bir işletme üzerinden Programa başvuru yapılabilmesi mümkün değildir. Bununla beraber, farklı bir sektörde olsa da 01.01.2022 tarihinden önce kurulmuş bir işletmeye Program tarafından talep edilen ilgili NACE kodlarını ekleterek başvurunuzu yapabilirsiniz.

  1. İşletmemiz Program için uygun NACE koduna sahip değil. Ne yapmamız gerekiyor?

Bu destek programı, TR63 Bölgesi’nde ticari esaslara göre faaliyet gösteren ve TR63 Bölgesinde makine imalat sektöründe faaliyet gösteren ya da TR63 Bölgesinde makine imalatı şektöründe yeni yatırım yapacak olan ve başvuru rehberinde belirtilmiş NACE kodlarından herhangi birine sahip KOBİ’lere yöneliktir. Uygun NACE koduna sahip olmayan işletmeler, Son Başvuru Tarihine kadar uygun NACE koduna sahip olmak için gerekli işlemleri tamamlamalıdır.

  1. İşletmem için Program kapsamında yenilenebilir enerji yatırımı yapabilir miyim?

Yenilenebilir enerji yatırımları Programın Uygun Olmayan Proje Konuları ve Faaliyetleri arasında yer almaktadır.

  1. İşletmemizin KDV muafiyeti bulunmaktadır. Program kapsamında alacağımızı Proforma Faturaları KDV dâhil mi almalıyız?

KDV muafiyetiniz bulunuyorsa Proforma faturanızı/faturalarınızı KDV hariç olarak almanız gerekmektedir.

  1. TR63 Bölgesi dışında merkezli bir işletmemiz bulunuyor. Bu işletmemizin merkezini Osmaniye’ye taşımamız durumunda Programa başvuru yapabilir miyiz?

Merkez ya da yasal şubesi TR63 dışında olan ve TR63 Bölgesine yatırım yapacak işletmelerin, sözleşme imzalanana kadar TR63 Bölgesinde yatırım yapacağı ilde şube kaydı yaptırmış veya merkezini TR63 Bölgesinde yatırım yapacağı ile taşımış olması Programdan destek alınabilmesi için yeterlidir.

  1. Program kapsamında ödeme süreci nasıl gerçekleşmektedir?

Geri Ödeme süresi, kredi tutarının ilgili banka hesabına aktarılması ile başlar ve süresi 24 aydır. 24 aylık sürenin 6 ayı ödemesiz dönem olarak değerlendirilecek olup geriye kalan 18 aylık dönem içerisinde kullanılan kredi aylık eşit taksitlerle Ajansa geri ödenecektir.

  1. Programınız kapsamında işletmemize Çin’den makine alabilir miyim? İthal makinelerin satın alımı bu program kapsamında destekleniyor mu?

İkinci el olmaması kaydı ile Program kapsamında işletmenize ithal makine satın alabilirsiniz. Ancak, ithal edeceğiniz makinenin 6 aylık proje uygulama süresi içerisinde satın alma sürecinin tamamlanacağı konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz. Proje uygulama süresi dışında yapılan satın alımlar uygun maliyet olarak değerlendirilemeyecektir.

  1. Bu programda satın alma süreci için ihaleye çıkılıyor mu?

Program kapsamında satın alma sürecinde ihaleye çıkılmamaktadır. Vakıflar Bankası, Proforma Fatura alınan tedarikçiye ilgili proje kaleminin tutarını doğrudan aktaracaktır.

  1. KAYS’taki Başvuru Sahibi bölümünde yer alan yetkili kişi kim olmalıdır?

Bu bölüme eklenecek yetkili kişi, şirket imza sirküsünde yer alan ve şirketi yasal olarak temsil eden kişi olmalıdır. Eğer imza sirküsünde münferit olarak birden fazla kişi var ise içlerinden biri seçilip yazılmalıdır. Ancak müşterek imza yetkisi var ise kimler yetkili ise bu kişiler girilmeli ve tüm belgeler (teslim edilecek Başvuru Taahhütnamesi, Sözleşme vb.) bu kişiler tarafından imzalanmalıdır.

  1. KAYS’a yüklenecek dosyaların formatları nelerdir?

.jpeg, .doc, .docx, .xlsx, .xls, .rar gibi uzantılar uygun olmakla beraber KAYS’a uyumsuz bir format olması halinde KAYS size konuyla ilgili uyarı verecektir.

  1. Proje kapsamında proforma fatura sunulması gerekli midir?

Proje kapsamında sunulması gereken zorunlu evraklardan biri proforma fatura olup alınacak her bütçe kalemi için en az 1 proforma fatura sunulması zorunludur. Ayrıca proforma faturada geçen tutar ile ilgili bütçe kaleminde geçen tutarın bire bir aynı olması gerekmektedir.

  1. MAKİNE programı makine alımına mı destek sağlamaktadır yoksa makine imalatçılarına mı?

MAKİNE programı, başvuru rehberinde sıralanmış NACE kodlarından herhangi birine sahip makine imalatçılarına destek sağlamaktadır.

  1. Programa Şahıs şirketleri başvuru yapabiliyor mu?

Evet. Şahıs şirketleri makine imalatı yapılması ve başvuru rehberinde belirtilen NACE kodların birine sahip olması koşulu ile programa başvuru yapabilir.

  1. Program kapsamında iş makinesi alabilir miyim?

Otomobil, motosiklet, minibüs, otobüs, kaptıkaçtı, arazi taşıtları, panelvan, kamyon ve çekici alımı ve kiralanması ile bu işlemlerle taalluku olan giderler uygun maliyet değildir.

  1. Ajansınız tarafından talep edilecek belgeler arasında SGK borcu yoktur belgesi var. Yapılandırılmış SGK borcu uygun mudur?

Yapılandırılmış SGK borç durumu belgesi, taksitlerinin düzenli olarak ödendiğini gösterir şekilde sunulması halinde geçerli kabul edilecektir.

  1. Program bütçesinin artırılması söz konusu olabilecek mi?

Hayır. Program kapsamında belirlenen bütçenin artırılması söz konusu değildir.

  1. Makine satın alımı için DOĞAKA’dan, “dijitalleşme” yatırımım için başka yerden destek alabilir miyim?

Evet. Proje bütçesinde yer alan makineniz için DOĞAKA’dan destek alırken, başarılı bulunun proje bütçenizde yer almayan dijitalleşme ile ilgili farklı bir yatırımınız için başka bir kaynaktan destek alabilirsiniz. Ancak Ajansımızdan aldığınız destek ile temin ettiğiniz her hangi bir makine ve/veya hizmet için eş zamanlı olarak farklı bir yerden destek kullanmanız yasaktır. KDV teşviği bu konuda istisnadır.

  1. Bu programdaki desteğiniz Doğal taş madenciliğini kapsıyor mu?

Bu program başvuru rehberinde belirtilen NACE kodlarından her hangi birine sahip olan makine imalatçılarını kapsamaktadır.

  1. Banka olarak VakıfBank dediniz. VakıfBank ile Vakıf Katılım arasında bir fark var mı?

2023 Yılı Faizsiz Kredi Desteği Programlarının Kredi Uygunluk Belgesini hazırlama ve geri ödemeye ilişkin süreçleri yönetmesi için Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı ile protokol imzalanmıştır. Vakıf Katılım Bankası ile her hangi bir anlaşma söz konusu değildir.

  1. Değerlendirmede +5 puan konusunu detaylandırır mısınız?

Projelerin değerlendirme sürecinde; Yerli Malı Belgesine sahip mal alımı içeren başvurulara 5 puana kadar ek puan verilecektir. İlave puanın verilebilmesi için bu ürünlerin Yerli Malı Belgesi ile belgelendirilmesi gerekmektedir.